Z toho, co se na první pohled zdá neuskutečnitelné, je krásný festival - Budějovický majáles

29. květen 2017

Budějovický majáles již řadu let nepřináší do města pouze slavnostní průvod studentů s volbou krále. Festival pronikl i do míst, která běžně kulturně nežijí, třeba letištní hangár. Cílem organizátorů je, pokud možno, co nejvíce oživit dění ve městě.

„Každý rok chceme přinášet našim návštěvníkům něco nového, originálního, chceme rozšiřovat obzory a ukazovat, že věci, které se na první pohled zdají jako neuskutečnitelné, se ve výsledku dají lehce zrealizovat a pak je toho krásný festival,“ řekla marketingová ředitelka festivalu Karolína Krupauerová.

Asi nejzajímavějším dějištěm Budějovického majálesu byl hangár na letišti v Plané u Českých Budějovic. Diváci zde mohli sledovat například představení divadla Alta nebo inscenaci souboru Spitfire Company s názvem Hlas Anny Frankové. Z jihočeské metropole přímo na místo dopravil diváky vlak.

Hru vyprávějící příběh židovské dívky navštívil také student Jakub Šimánek. „Tady na českobudějovickém letišti jsem poprvé a hned na začátku na mě dýchla taková poetická atmosféra, musím ocenit už ten příjezd a jsem za to rád. Bylo to hodně těžké téma pod těžkou střechou z betonu, to spojení se mi líbilo. Jsem toho plný,“ komentoval.

Festival se naplno rozběhl také v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Stejně jako v loňském roce, i letos byla stanice hlavním mediálním partnerem. Majálesový program v rozhlasové budově odstartovaly pondělní doprovodné prohlídky.

Zákoutí a zákulisí rozhlasového prostředí zájemcům ukazovala třeba moderátorka Hana Šoberová. „Pro mě je tohle hodně nezvyklá role, protože my se s našimi posluchači nesetkáváme očním kontaktem. Já k nim hovořím, ale nevidím je, a tohle je jedinečná příležitost, kdy je vidím fyzicky. Takže potom když vysílám, vidím tu šedovlasou paní nebo tu brýlatou slečnu. Je to pro mě fajn, máme zpětnou vazbu,“ popsala.

Přímo před budovou Českého rozhlasu České Budějovice bavila kolemjdoucí hudební skupina Two Towers Hulu Jazz. V činoherním studiu byl pro zájemce připraven rozhlasový workshop, na kterém redaktoři zpravodajství vysvětlovali, co jejich práce obnáší.

Druhý Majálesový den v Českém rozhlase České Budějovice nabídl mediální besedu s regionálními novináři. O svých pracovních zkušenostech a zážitcích se studenty hovořila mimo jiné Veronika Kabátová, redaktorka České televize. „Bylo to hodně příjemné. Na té besedě s námi byli středoškoláci a zjistili jsme, že oni skutečně sledují hlavně internetová média, sociální sítě, ale povědomí o jejich fungování nemají tak velké. U těch středoškoláků je znát, že stále ještě chybí nějaká mediální výchova. Oni neumějí zpracovávat informace, které dostávají, neví, co je důvěryhodné, kdo je třeba vlastníkem médií,“ připomněla.

Kromě přednášek a diskuzí rozhlasová budova ožila také koncerty. Středeční podvečer ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice patřil kapele Francisextet. Ta se skládá z bývalých a současných žáků českobudějovické konzervatoře.

Součástí majálesového programu v Českém rozhlase České Budějovice byla beseda o schizofrenii Hlasy, které slyším

„Jsme soubor, který je složený z dechového kvintetu, což je flétna, hoboj, klarinet, lesní roh a fagot, a k tomu máme klavír. Je to takové neobvyklé obsazení, které v České republice asi nemá žádnou paralelu. Neexistuje žádný stálý soubor, který by vystupoval v tomto složení. Soustředíme se na hudbu 20. století, protože pro naše složení se začalo skládat až v roce 1851,“ řekl její klavírista Patrik Červák.

Myšlenka propojit rozhlasovou stanici s Budějovickým majálesem vznikla před dvěma lety.
„Říkal jsem si, že budova Českého rozhlasu v Budějovicích je tak trochu zapomenutá v povědomí mladých lidí a že by bylo skvělé propojit mladou a starší generaci, která poslouchá Český rozhlas České Budějovice. A tím ideálním propojením je právě majáles. Takže jsme se domluvili, že dáme k dispozici prostory a budeme spolupracovat i na programu. Ukázalo se, že to byl vynikající nápad, takže v tom pokračujeme,“ vzpomněl Petr Meškán, vedoucí programu Českého rozhlasu České Budějovice.

Vyvrcholením celotýdenního festivalu byly páteční koncerty pod širým nebem na Sokolském ostrově. Vystoupily kapely -123minut, Midi Lidi nebo švédský rapper Prop Dylan. Budějovický Majáles i díky řadě netradičních scén přilákal pozornost diváků všech věkových skupin.

Majálesovému dění se věnoval kulturní magazín Kavárna. Dále vás pozve do černobílého světa plného barevných snů v městské galerii ve Vodňanech a připomene exkluzivní rozhovor s herci Dejvického divadla, který odvysílal Český rozhlas České Budějovice.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: mvo
Spustit audio