Zaniklé obce, řemesla i počátky lyžování ukazuje nová kniha s fotkami ze Šumavy

27. listopad 2017

Dosud neznámé fotografie Šumavy představuje nová kniha s názvem Šumava - krajina pod sněhem. Na snímcích převážně z první poloviny minulého století jsou dnes už zmizelé vesnice, zaniklá řemesla a tvrdý život lidí v zimě na horách.

Publikaci vydal Českokrumlovský rozvojový fond, který je majitelem a provozovatelem Musea Fotoateliér Seidel. To se stará o odkaz fotografů Josefa a Františka Seidlových, který zůstal uchovaný na půdě fotoateliéru na téměř 140 tisících negativech.

Inspirací k výběru míst a fotek se autorskému týmu stala třináctidenní cesta dvou fotografů - bratranců Paleczkových, kteří pracovali v Seidlově krumlovském ateliéru.

Vnuk jednoho z nich, Reimund Paleczek, poskytl vydavatelům deník z této cesty. „Můj dědeček se učil fotografování u Josefa Seidla v letech 1919 až 1922 a zároveň tam byl asistentem jeho bratranec. Seidel dostal nějaký příkaz německého kulturního spolku vyfotit Šumavu v zimě, a tak se vypravili na cestu,“ vyprávěl.

Mnoho fotografií z této cesty se stalo jádrem nové knížky. „Leitmotivem našeho výběru byla samozřejmě zima na Šumavě a snímky jsme spojovali s cestou Paleczkových, která začala v Černé v Pošumaví a vedla přes Frymburk a Vítkův Hrádek až do železné Rudy,“ popsala jedna z autorek Zdena Mrázková.

K zimě na Šumavě patřily tradice, sněhové rekordy, ale i umrlčí prkna

K třinácti dnům cesty autoři vybrali třináct témat, například zimní svátky a tradice, typická řemesla, umrlčí prkna nebo pytláci a pašeráci. „Vlastně ke každému dni jsme přidali nějaké téma, jsou tam počátky lyžování, mrazové a sněhové rekordy, život na šumavských samotách. Tyto snímky jsou z let 1870 až 1945 a pak je ještě doplňují dnešní letecké snímky Libora Sváčka,“ dodal další z autorů Jindřich Špinar.

Když knihou Šumava - krajina pod sněhem zalistuje Reimund Paleczek, hned na fotografiích poznává své předky. „Například ten lyžař, to je bratranec mého dědečka, to je hned vidět. Nejvíc se mi ale líbí fotka, kde můj dědeček stojí pod Plechým a kouká do krajiny,“ ukazuje.

Publikace navázala na loňskou knihu Lipno, krajina pod hladinou. Autorský tým se netají ambicemi vydat příští rok třetí knížku. O čem bude, zatím ale prozradit nechce.

Raimund Paleczek, pravnuk prvního doloženého šumavského lyžaře Karla Paleczka

Více o knize Šumava - krajina pod sněhem se dozvíte v kulturním magazínu Kavárna. Dále si můžete poslechnout rozhovor s houslistou Pavlem Šporclem o nové desce a turné Vánoce na modrých houslích.

autor: pku
Spustit audio