Napínavý příběh Doris Goodwinové znázorňuje vlastnosti a city Abrahama Lincolna

11. srpen 2013

Tipy na nové knihy; Netradiční publikaci vydali ve vltavotýnském domově svaté Anežky, který pomáhá handicapovaným lidem vést plnohodnotný život; Recenze Mileny M. Marešové na knihu Doris Kearns Goodwinové Lincoln. Tým rivalů


KNIŽNÍ TIPY

Radoslav Nenadál: O lidech a slepicích
Radoslav Nenadál se narodil v roce l929; je to vysokoškolský pedagog, překladatel z angličtiny a také spisovatel. Jako prozaik na sebe upozornil hned svou prvotinou Rakvářova dcera a jiné prózy, výborná byla i povídková sbírka Dušinky. Teď vychází v nakladatelství TeMi CZ kniha O lidech a slepicích s podtitulem Malý triptych o zabití. Tři povídky spojuje téma násilí a nesnášenlivosti: v první povídce vůči homosexuálům, ve druhé vůči starci a ve třetí vůči osamělé ženě.

Blain Harden: Útěk z tábora 14
V edici Světový bestseller vydává Ikar knihu Blaina Hardena Útěk z tábora 14, autentické svědectví z pracovních táborů v severní Koreji. Harden ji napsal na základě vyprávění Sina Tong- hjoka, který se v táboře 14 narodil a zažil tu popravu své matky a bratra. Jak naznačuje titul knihy, opravdu se mu podařilo z tábora utéct a přes Čínu a Jižní Koreu doputoval až do Spojených států, kde jeho příběh zpracoval americký novinář. Drsná kniha poodhalí čtenáři tajemství uzavřeného severokorejského světa a pokřivených vztahů, které v něm panují. Knihu přeložila Kamila Weiserová.

Leif Persson: Volně padat jako ve snu
Na tuhle knihu musíte mít dost času, protože má víc než 650 stran. Autor je známý švédský kriminalista a spisovatel, takže se můžete těšit na napínavý příběh z pera znalce. V knize se vrací k nevyjasněné vraždě, jejíž obětí byl v roce l986 švédský ministerský předseda Olof Palme. Jde o třetí díl volné trilogie, jejíž předchozí části už čeští čtenáři znají: Mezi touhou léta a chladem zimy a V jiném čase, v jiném životě. Vydává Moba v překladu Anny Štorkánové.

Logo

Zdeněk Matějček: Co, kdy a jak ve výchově dětí
Pro všechny rodiče, kteří by se při výchově rádi řídili radami odborníků, vychází kniha jednoho z nejlepších českých dětských psychologů Zdeňka Matějčka nazvaná Co, kdy a jak ve výchově dětí. Přestože jde o autora, který už bohužel nežije, jeho knihy neztratily svou platnost a pomohou rodičům lépe pochopit vývoj jejich potomka. Kdy nastává ta správná chvíle pro výchovné působení, jak ji nepromeškat a co nejlépe využít se dočtete v knize z Portálu.

Blanka Čapková: Zpívající kuchyň
I pro děti tu mám dnes tip: Zpívající kuchyň – tenhle zvláštní název má kniha Blanky Čapkové, který vypráví příběh malého Pavla. Pavel to nemá jednoduché: nejenže se jeho rodiče rozvedli, ale musí se s maminkou přestěhovat. Najde si ve venkovské škole nové kamarády? Nebudou se mu smát, že koktá? Knížku vydává Albatros s ilustracemi Magdy Veverkové.


TIP Z KRAJE

Netradiční publikaci vydali ve vltavotýnském domově svaté Anežky, který pomáhá handicapovaným lidem vést plnohodnotný život. Výtěžek z knihy Krádež výletu teprve šestnáctiletého autora Miroslava Šlechty Krádež výletu chce činnost domova podpořit, takže koupí knížky nejenže potěšíte sebe nebo někoho ze svých blízkých, ale také pomůžete dobré věci. Romana Kostohryzová natočila rozhovor s klientem domova svaté Anežky Františkem Bandym, který knihu doprovodil svými obrázky, a také s ředitelem tohoto zařízení Janem Šestákem. Ten také nejprve objasní, jak došlo k vydání knížky


RECENZE Mileny M. Marešové

Doris Kearns Goodwinová: Lincoln

Abraham Lincoln je podle mého názoru nejvelkolepější postavou, jež se pohybovala na přeplněném jevišti devatenáctého století, řekl americký básník Walt Whitman o prvním republikánském prezidentovi Spojených států amerických. Vedle obdivných slov se ale zároveň nabízí otázka, zda je možné o životě této osobnosti říct víc, než bylo dosud napsáno, historicky doloženo či umělecky zpodobněno? Odpověď dává Doris Kearns Goodwinová, historička a stážistka v Bílém domě. Podle její biografie natočil stejnojmenný film Steven Spielberg.

Logo

Existují fotografie vysokého štíhlého muže s ostrými rysy tváře, jehož ideály jsou uváděny mezi základy „novodobé americké demokracie“. Státníka, který prosadil zrušení otroctví, ale neubránil zemi před občanskou válkou. Prezidenta zvoleného v obou volebních obdobích, přičemž dokončení druhého zabránil atentát, jemuž podlehl.

Když roku 1860 získal nominaci za republikánskou stranu pro prezidentské volby Abraham Lincoln, každý z jeho známějších soupeřů byl prý přesvědčen, že byl vybrán nesprávný muž – „právník ze Zapadákova“, který byl ale známý vstřícností nebo vypravěčskou obratností: „Svou dobrosrdečností, laskavým smyslem pro humor i darem vyprávět dokázal – navzdory své nepochybně melancholické povaze – i v těch nejchmurnějších dnech války pozvednout odvahu svých spolupracovníků i celého národa“. Tak Goodwinová charakterizuje Lincolnovo vystupování. A nutno k dobru knihy říct, že tento krátký pohled na charakter významného muže je jedním z mála subjektivních soudů, do kterých se autorka pouští. Její dílo totiž není románovým převyprávěním životopisu politika, ale populárním dokumentem, výsledkem podrobného bádání, které deset let prováděla v archivech Bílého domu.

Goodwinová nezpracovává kompletní biografii, soustředí se na období od prezidentské nominace do okamžiku, kdy podlehl výstřelu z atentátníkovy pistole, 15. dubna 1865. Právě povaha Abrahama Lincolna, jak píše autorka v úvodu, byla pro ni tím, co ji pozitivně překvapilo. A snad i díky této sympatii si udržela distanci, nepodlehla lákadlu spekulací a nepokoušela se interpretovat jeho vnitřní svět, vysvětlovat pohnutky. Legendy, kterých je jistě dost nechala uměleckým dílům, obdivovatelům, případně spekulantům s tzv. „skutečnými příběhy“, v jejichž posledním podání je Lincoln dokonce „lovcem upírů“.

I když Doris Goodwinová nepsala román, její počin je v popularizaci historické postavy nepochybně hodnotný. Zřejmě pro všechny situace, které v knize líčí, je možné najít historické podklady a důkazy, přesto je celek také napínavým příběhem. Setkáváme se v něm sice s nezábavnými politickými jednáními a s podrobným představením oponujících názorů i polemik, ale také v nich autorka vhodně zaměřuje pozornost na sledovanou osobnost, její způsob vyjednávání, řečnickou obratnost, prozíravost a schopnost empatie.

Ostatně lidské vlastnosti a city Abrahama Lincolna se dostatečně projevují v pasážích z doby občanské války Severu proti Jihu, z jeho návštěv mezi vojáky, nebo například v sympatickém představení jeho manželky Mary, zřejmě vzdělané a sebevědomé ženy, která byla manželovi vskutku výraznou životní oporou.

Odpovídá tedy Doris Goodwinová na nějakou dosud otevřenou otázku? Možná ne, a zřejmě autorka ani takovou ambici neměla. Část Lincolnova života, které se při studiu a psaní věnovala zde ale opravdu „ožívá“, souvislosti se spojují, projasňují. …pokud jde o mne, mohu říct, že mou největší touhou je získat si opravdovou úctu svých spoluobčanů a prokázat, že si tuto úctu zasloužím. – tato slova prý napsal třiadvacetiletý Abraham Lincoln. Na konci jeho čtivé biografie je zřejmé, že se mu to nepochybně povedlo.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio