Emil Kintzl odhaluje příběhy zmizelé Šumavy. Stále je podle něj co objevovat

14. červen 2015

Jméno Emil Kintzl dnes znají nejen příznivci Šumavy a patrioti, ale i diváci televizní kriminálky Policie Modrava. Učitel, posléze za totality nedobrovolný topič, velký sportovec a znalec Šumavy totiž vybíral místa, kde se seriál natáčel. A navíc v něm i vystupuje – hraje jej Ladislav Mrkvička.

Seriál Emila Kintzla proslavil, ale není to jeho jediné televizní angažmá. Právě vychází kniha Zmizelá Šumava, jejímž základem je stejnojmenný seriál internetové televize Stream.

Emil Kintzl knihu napsal spolu s Janem Fischerem a najdeme v ní příběhy z končin, které už dnes na mapách nejsou. Do dějin Šumavy se totiž zapsala druhá světová válka, odsun německého obyvatelstva i vznik vojenského prostoru Dobrá Voda, jemuž musely ustoupit celé vesnice.

„Byla to práce mého mladšího kamaráda Honzy Fišera, který pochází z umělecké rodiny. On si pamatoval, jak jsem při táborácích vyprávěl různé příběhy, a asi tři roky mi říkal, že spolu musíme něco vytvořit. Nakonec jsme začali natáčet pětiminutové příběhy pro internetovou televizi. A protože to mělo úspěch, dostali jsme možnost vydat knihu,“ říká Emil Kintzl.

Oproti pětiminutovým televizním epizodám měl v knize více prostoru. „Vypověděli jsme ty příběhy dopodrobna. K tomu jsme použili fotografie z mého archivu, z fotoateliéru Seidel a další, které vystihují život na Šumavě,“ dodává Emil Kintzl.

V kraji má podle svých slov stále co objevovat. „Šumavu neprozkoumáte ani za celý život, není možné prochodit všechny cesty. Já se zaměřil hlavně na prostor mezi Hartmanicemi a Železnou Rudou, kde to bylo nejvíce zdevastované - bylo tam hraniční pásmo, vojenské cvičiště a terčem se staly právě ty vesničky. Nejhorší je, že se mašinerie nezastavila ani před kostely, kapličkami, hřbitovy, třeba na Hůrce byla likvidována celá hrobka sklářské rodiny,“ dodává.

Kniha Zmizelá Šumava vyšla v nakladatelství Kniha Zlín. Věnuje se jí také Hana Soukupová v pořadu Literární matiné.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio