Jan Hlach napsal příběh o své rodině, kterou rozmetaly politické procesy 50. let

22. říjen 2014

Tenhle příběh by žádný spisovatel nevymyslel. Jan Hlach si taky nic vymýšlet nemusel, stačilo vzpomínat.

Knihu o svém dětství a láskyplné rodině, kterou rozmetaly politické procesy 50. let, nazval Netleskej. Najdeme v ní tři prózy o osudech píseckého lékaře a jeho ženy soudkyně, kteří byli v roce 1950 zatčeni za to, že pomohli v útěku z republiky poslanci za národní socialisty Františku Uhlířovi. Ten se sice zachránil v cizině, Hlachovi však byli odsouzeni na mnoho let do vězení: otec v něm zůstal čtyři, matka deset roků. Pro jejich tři děti to znamenalo konec šťastného dětství; několik let pak museli strávit u příbuzných dlouhým čekáním na návrat rodičů.

Jan Hlach v předmluvě ke své knížce píše, že podnětem k psaní a vzpomínání byl nález starých rodinných písemností, mimo jiné i láskyplných lístků, které psala maminka otci v dobách, kdy ještě žili normálním životem.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.