Literární matiné

6. listopad 2011

Tipy na knížky Kus dřeva ze stromu poznání a Mossad- izraelské tajné války, básník Miroslav Boček představuje svou novou sbírku Některé mraky letí pomaleji, tip na knihu Marie a Karla Dvořákových Sto dětí mi říká brácho a tradiční soutěž.









KNIŽNÍ TIPY:

Martin Patřičný, Bedřich Ludvík: Kus dřeva ze stromu poznání
Kniha čerpající z televizního seriálu je zasvěcenou výpravou za jednotlivými stromy a jejich dřevem, z něhož vznikají umělecká díla.

Martin Patřičný, Bedřich Ludvík: Kus dřeva ze stromu poznání















Ian Black, Benny Morris: Mossad- izraelské tajné války
Kniha o zákulisí izraelských tajných služeb a jejich nejznámějších operací.

Ian Black, Benny Morris: Mossad- izraelské tajné války
















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je básník Miroslav Boček, který právě vydává v nakladatelství Dauphin svou sbírku nazvanou Některé mraky letí pomaleji.

Miroslav Boček: Některé mraky letí pomaleji








NÁŠ TIP:

Jak se stále více dobrovolníků vydává do rozvojových zemí, objevují se i jejich knižně zpracované zážitky. Vzniká skoro nový žánr dobrovolnických cestopisů, psaných obvykle mladými lidmi, nejednou partnerským párem, s mnoha zajímavými postřehy. Jako klasický cestovní průvodce většinou neposlouží, ale zato se hodně dozvíme o mentalitě toho kterého národa a o možnostech, jak pomoci lidem žijícím často v bezvýchodné chudobě. Před několika lety tak vyšel zajímavý pohled na africkou skutečnost z pera Michala Bauera a Julie Chytilové Děti z Lugasy, což byly dojmy z Ugandy. V lecčems podobná je i nová kniha Marie a Karla Dvořákových Sto dětí mi říká brácho s podtitulem Rok dobrovolníkem na indickém venkově. Knížku vydalo nakladatelství Cesta a popisuje dojmy salesiánských dobrovolníků,kteří působili jeden rok ve velmi zaostalé a chudé oblasti jižní Indie. Do tamního života nahlédneme nejprve pohledem trochu šokovaných turistů, ale stále podrobněji se díky dobře a živě napsané knížce seznamujeme s místními tradicemi, rodinným životem, náboženstvím i vztahem ke vzdělání. A pokud jde o samotné cestování, i to si autoři užili a nakonec mu věnovali nemalou část své milé knížky.

Marie a Karel Dvořákovi: Sto dětí mi říká brácho

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: William Styron - Sophiina volba. (Správně: 76, chybně: 3.)

Výherci: J. Brabencová, J. Čalounová, Z. Jirušová, p. Máchová, O. Spalová, M. Zídková.

Nová otázka: 6. listopadu jsme si připomněli 400. výročí smrti Petra Voka z Rožmberka. Poslední vladař červené pětilisté růže inspiroval mnoho autorů a stal se hrdinou řady literárních děl. Milevský rodák Jiří Mařánek věnoval Rožmberkům celou trilogii: hrdinou její první knihy je právě poslední Rožmberk. Vaším úkolem je napsat nám názvy všech tří románů Mařánkovy rožmberské trilogie.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio