Novou detektivku Promlčení Jiří Březina hodně plánoval. Přesto nakonec změnil vraha

9. srpen 2015

Po úspěšné prvotině Na kopci napsal českobudějovický autor Jiří Březina novou detektivku. Kniha má název Promlčení a pětatřicetiletý prozaik stál před ošemetným úkolem - zaujmout druhou knihou stejně jako tou první, nebo raději ještě víc.

„Byl to obrovský tlak, hodně jsem vymýšlel, promýšlel, škrtal, navazoval dějové linie a zase je rozvazoval. Nad tím vším bděla moje žena, která mě vždy dokázala zastavit, když už jsem děj překombinoval,“ komentuje spisovatel.

Promlčení (Jiří Březina)

Detektivka, v níž mladý policista Tomáš Volf narazí při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, zavede do smyšlené jihočeské pohraniční vesnice. Jedna linie se odehrává v současnosti, druhá v minulosti. Jiří Březina vyšel z reálných událostí souvisejících s odsunem Němců. „Bylo náročné udělat si rešerše, ale pokud píšete beletrii, musíte v určitém okamžiku hodit rešerše za hlavu a nechat se vést fantazií,“ dodává.

Na rozdíl od své prvotiny před psaním hodně plánoval. „Vymýšlel jsem, jak děj bude fungovat a kdo bude pachatelem. Nicméně v první třetině jsem zjistil, že tím pachatelem je vlastně někdo jiný, než jsem plánoval. A snad je to změna k lepšímu,“ prozrazuje.

Hrdina Tomáš Volf bude vystupovat i v dalších knihách. Postava původně vznikla při psaní jiné, zatím nedokončené, detektivky Polednice. V ní policista narazí na případ, který bude jeho osudovým a zavede ho právě tam, kde se s ním setkáváme v Promlčení.

Novou detektivku Jiřího Březiny vydalo nakladatelství Motto.

Rozhovor s Jiřím Březinou přináší pořad Literární matiné, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále se dozvíte, že šestnáctiletý student Luděk Němec zpracoval historii dnes už neexistující vesničky Krásná Hora na Volarsku.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio