Stančíkova nová kniha je skvělou kulturně historickou freskou staré Prahy

8. říjen 2014

Máte chuť zavítat do Prahy 60. let 19. století? Dát si sklenici proslulého ležáku barvy čerstvě vyříznutých jater? Je libo procházka labyrintem židovského ghetta? Či zastavárnou Mojše Mandelbluta, kde objevíte třeba rukavičky z kůže lidských dlaní?

Pokud máte rádi detektivky a nevadí vám tu a tam rituálně zavražděná mrtvola poštovního doručovatele, nelze než doporučit román Mlýn na mumie od Petra Stančíka. Dosud napsané recenze hýří chválou. Není se ostatně čemu divit. Stančíkův román není jen béčkovou detektivkou, jak slibuje podnázev. Autor se sice inspiroval lacinou krimi i lidovým čtením, do svého kotlíku plného výrazných chutí a vůní však přimíchal i mnoho ingrediencí navíc.

Jeho román je kulturně historickou freskou staré Prahy. Tu zaplnil slavnými postavami národního obrození, stejně jako smyšlenými figurami a fantaskními prvky. Kromě detektivní zápletky, jež hraje spíše podružnou roli, vtahuje do děje i neobyčejně svižný jazyk, místy prošpikovaný archaismy. Zdání přesunu strojem času je dokonalé. Třeba když se zastavíte na silvestrovském Staroměstském náměstí, kde je nově otevírán orloj. Záhy je objevena první mrtvola.

Začíná strhující jízda po pražských hostincích, bordelech, úřadech, spolcích, spiritistických seancích. Autor nezřídka láká čtenáře do pitevny, kde patolog Ohrobec hovoří zásadně jen s neživými. Kromě toho útočí Stančík nepřetržitě na všechny smysly. Zvláštní zálibu má v popisu lechtivých scén, dobové gastronomii a lahodném alkoholu.

Mlýn na mumie je trochu thriller, trochu pornografie a hodně groteska postavená na veliké erudici a znalosti dobových reálií. Spojnicí mnoha rovin románu, jenž se podobá bizarní zastavárně Mojše Mandelbluta, je smysl pro humor – ovšem pro humor temný až morbidní.

Pestrostí žánrů, témat a dokonale zvládnutým řemeslem lze Stančíka srovnávat s italským velikánem Umbertem Ecem a Mlýn na mumie s Pražským hřbitovem. Jde o podobně zasvěcený a čtivý pohled na dějiny 19. Století, ve kterém nechybí tajné společnosti, nauky a magično. Samotný detektivní příběh nese příchuť tolik čtenářsky oblíbených tajemných detektivek, jež známe třeba z pera Dana Browna.

Mlýn na mumie je knihou, která má potenciál potěšit náročné čtenáře a zároveň zaujmout širší čtenářskou veřejnost. Uspokojí chuťové buňky, protáhne zaniklou Prahou. Pobaví světem obrozenců, jindy tak učebnicově nudným. A jaksi mimochodem stihne i odhalit prvního českého sériového vraha.

autor: Václav Grubhoffer
Spustit audio