Disko pařba na housle? Proč ne!

29. srpen 2014

Přes den byste Houslenku, neboli Lenku Ambrožovou, zahlédli nejspíš někde na dětském hřišti, jak dohlíží na svá robátka, utírá jogurt z bradičky roční dcerky a s pětiletým synem patlá hrad z písku. V noci v bouřícím diskoklubu čaruje tahle roztomilá maminka na své černé housle do dunění Mozartova Requiem řádně prošpikovaného digitálními efekty.

„Tady v českých vodách moc lidí tyhle věci nedělá, mám vzory spíš v zahraničí,“ říká absolventka českobudějovické konzervatoře, která deset dní po absolutoriu zjistila, že místo zářivé hudební kariéry jí čekají úplně jiné starosti. „Najednou jsem místo hraní sháněla postýlku.“

Trvalo to tedy o pár let déle, než si Lenka Ambrožová dodala odvahy, pořídila pětistrunné elektronické housle, nastudovala první skladby a postavila se do reje světelných efektů a spustila svou show. Letos její průkopnictví v žánru spojujícím bravurní hru na housle s taneční elektronickou hudbou bodovalo v kulturním projektu E-moce, který podporuje české umělce.

„Mým cílem je dál hrát, propojit svá vystoupení s choreografií a hlavně získat mladé publikum,“ říká též učitelka hudby, která spolupracuje na otevření úplně nového oboru elektronické housle na Základní umělecké škole ve Vodňanech.

autor: Ivan Studený
Spustit audio