Mladý kapelník zdědil geny cirkusových dědečků

10. červen 2014

Kontrabasista Patrik Ředina je jistě jeden z nejmladších kapelníků v Jižních Čechách. Vždyť Mladou dudáckou muziku zakládal ve Strakonicích ještě před zahájením studia na konzervatoři.

Od raného věku vede své ještě o něco mladší kamarády z folklórního souboru Prácheňáček rukou tvrdou a nesmlouvavou k preciznímu výkonu. Patrik aranžuje jihočeské lidovky a v šuplíku má už také pár svých skladeb. Ty ale zatím čekají, až si kapelník dodá odvahy a položí noty, třeba Ředinovu kontrabasovou polku, na pulty svých svěřenců.

Hledání kořenů Patrikovy muzikality není složité. Jeho dědeček z tátovy strany se jmenoval Houdek a jezdil s cirkusem. Dědeček z máminy strany se také jmenoval Houdek a, světe div se, hrával s cirkusovou kapelou. Navíc děda Houdek, ten od maminky, si už ve čtrnácti letech založil vlastní kapelu. A právě v tom jej vnuk Patrik napodobil.

Budoucí pedagog a kapelník Mladé dudácké muziky ze Strakonic Patrik Ředina

Ti mají, holenku, pěkně našlápnuto
Mladá dudácká muzika ze Strakonic vedená Patrikem Ředinou patří podle hodnocení hudebního dramaturga Českého Rozhlasu České Budějovice k velmi nadějným souborům. „Ti mají, holenku, pěkně našlápnuto,“ říká Zdeněk Voráč, když po paměti sahá do správné poličky hudebního archivu pro CD Já jsem panna.

„To bylo naše první cédéčko, ale už připravujeme další,“ svěřuje se Patrik Ředina, který nyní musí kloubit povinnosti kapelnické se studiem vysoké školy. Nejčerstvější novinkou je titul bakalář a zároveň přijetí do magisterského studia českého jazyka a hudební výchovy. Patrik tedy bude učitelem. A pokud bude k žákům přistupovat stejně jako k muzikantům ve své kapele, bude to přísný kantor.

„Možná jsem někdy za škarohlída, když jim vynadám za chyby. Ale když se to chce někam dotáhnout, tak je to třeba,“ svěřuje se mladý kapelník a odhalí také své starosti. „Potřebovali bychom získat nějaké zkušenosti v zahraničí.“ Mladé dudácké muzice sice přicházejí nabídky na koncertování v Evropě, ale zatím chybí prostředky. „Pořadatelé festivalů nebo koncertů hradí třeba ubytování a stravu, ale ne cestovní náklady,“ vysvětluje student Patrik Ředina, pro kterého je stejně jako pro jeho spoluhráče, také studenty, zajištění financí na zahraniční cestu zatím velký problém.

autor: Ivan Studený
Spustit audio