Jak rychle dokáží kulisáci v divadle přestavět scénu? Rekordy sleduje jevištní mistr

9. prosinec 2017

V divadle jsou nepostradatelní a někdy si jich můžete všimnout i při představení. To když rychle a úsporně přestavují scénu přímo během hry. V Jihočeském divadle pracuje patnáct kulisáků, šéfuje jim vrchní jevištní mistr Jan Budil.

Ten se svými kolegy připravuje například scénu pro úspěšnou hru Muž sedmi sester. „To jeviště se zdá skoro prázdné, ale pro nás je to hodně práce. Vysoké stěny, které se celkem těžko usazují a musí být přesně, protože stojí na točně, se kterou se při představení hýbe,“ ukazuje.

Zatímco příprava na Muže sedmi sester zabere jen asi půl hodiny, protože kulisy se uchovávají částečně složené za jevištěm, u některých her to tak snadné není.

„Máme tady například velké železné kusy na Archu naděje. Z toho se staví loď, která pak během pauzy musí kompletně zmizet z jeviště. Museli jsme kvůli tomu prodloužit přestávku o pět minut, aby se to stíhalo,“ říká Jan Budil.

Ze začátku rozebírali kulisáci železnou loď až 45 minut, nyní mají rekord 17 minut. „Já to pro zábavu stopuji. Je to takový hec udělat to rychle a dobře. Pro mě je zábava ty přestavby stále zrychlovat a zpřesňovat. Práce mě pak víc baví, když si z toho udělám hru a snažím se pořád zlepšit,“ komentuje jevištní mistr Jihočeského divadla.

Jsou ale i hry, u nichž není potřeba žádná změna. Stačí, když kulisáci před představením postaví domeček nebo pokoj, a ten pak zůstává na scéně celou dobu. „To jsou u kulisáků oblíbená představení, když se to za půl hoďky postaví a pak jako obsluha zůstává jeden člověk, který na začátku otevře oponu a na konci zavře,“ dodává Jan Budil.

On sám má však mnohem raději akčnější hry, protože podle něj práce rychleji uteče, když má člověk co dělat. „Mám tu práci rád, ale musíme tomu věnovat hodně času. Pracovní doba je nepravidelná, řídí se tím, jak jsou naplánovaná představení, a volno nemám většinou ani v neděli, protože tehdy využívám toho, že je divadlo prázdné a mohu dodělat práci v kanceláři,“ uzavírá.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio