Přijdu, pohádám se, odejdu. I za krátkým výstupem herečky je ale spousta práce

1. duben 2017

Co dělá herečka? No přece hraje. Vidíme to, když jdeme večer do divadla. Často si ale už neuvědomujeme, že každé premiéře předchází až dva měsíce perného zkoušení. Své o tom ví Kamila Janovičová, která v Jihočeském divadle zatím hostuje, ale do budoucna bude zřejmě jeho stálou posilou.

Mladá herečka nyní zkouší v Jihočeském divadle hru Don Juan. Na scéně ji čeká běhání po písečných dunách. „Herectví je někdy i fyzicky náročné. Když si vzpomenu například na Kamarády, které hrajeme v Disku, tak tam máme i choreografii. Stojím tam na jedné noze, lezu přes zábradlí, skáču po lidech v hledišti,“ vypráví.

V inscenaci Don Juan bude mít Kamila Janovičová podle svých slov jen malou roli s několika stránkami textu. „Přijdu, pohádám se, odejdu. Ale vzhledem k tomu, že je to rychlá výměna, tak je potřeba tady být, vyzkoušet si to mezi sebou, napojit se na kolegy. Proto se to zkouší tak často, i když je to fakt kratičké,“ říká.

Před začátkem zkoušky se ještě převléká do sukně. „Herec už i během zkoušení, když ještě nemá kostým, si sám potřebuje sehnat nějaké prvky, aby ho potom nepřekvapil pohyb. Kdybych zkoušela celou dobu v kalhotách, tak potom bych se začala pohybovat jinak,“ vysvětluje s tím, že kostým oblékne většinou až pár dní před premiérou.

„Diváci vidí jenom výsledek, vidí to představení a mají pocit, že tohle je všechno, co herec dělá. Za tím je ale tahle neviditelná práce, kdy něco připravujeme, kdy něco vzniká,“ dodává herečka, která si vyzkoušela už i role v televizi. Hrála hlavní postavu v televizní pohádce Tajemství staré bambitky, objevila se i v seriálech Vyprávěj a Ulice.

Jako herečka podle svých slov asi nejvíc pozornosti budí, když se vrátí domů na malé město, kde vyrostla. „Tam je to rozdělené na dvě části. Jedni mi fandí a vidí mě rádi, druzí mě berou jako někoho, kdo odešel dělat kariéru, a jsou zvědaví, kam to dotáhnu. Vlastně tomu nerozumím, neudělala jsem nic, za co by mě ti lidé neměli mít rádi, a už takhle brzo se setkávám s nějakou záští vůči tomu, co dělám. To mě štve,“ uzavírá.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio