Pištín mi změnil život. Letošní Vesnice roku je ojedinělá hlavně díky svým obyvatelům

23. září 2017

Pištín se letos stal jihočeskou Vesnicí roku. Podařilo se mu to sedm let poté, co se poprvé do soutěže přihlásil. Již předtím získal řadu dílčích ocenění, například za práci s mládeží nebo spolkovou činnost.

Že to v obci skutečně žije, se přesvědčili moderátoři Českého rozhlasu Hanka Šoberová a Luboš Voráček při přímém přenosu.

Starosta Jaroslav Havel prozradil, že titul Vesnice roku přišel trochu nečekaně a zároveň v pravý čas. „My jsme dokonce počítali s tím, že když letos nevyhrajeme, tak se příští rok hlásit nebudeme. Říkali jsme si, že budeme budovat a budovat a znovu to zkusíme až později,“ řekl.

Na desetičlennou hodnotící komisi zřejmě udělalo dojem, že tu viděla skutečný život. „Zažili s námi naše spolkové radosti, představili jsme jim nové stavby, viděli, že prostě budujeme, radujeme se, veselíme se a dokážeme to i prodat,“ popsal starosta.

Podle svých slov je nejvíc pyšný na místní obyvatele. „Zní to možná jako klišé, ale u nás jsou opravdu lidé úžasní. Kdo přijede a přijde s nimi do styku, pozná, že si skutečně na nic nehrajeme a děláme to od srdce,“ zdůraznil.

Jeho slova potvrdila Božena Jakšová, bývalá předsedkyně Českého svazu žen. „Udělalo se tady hrozně moc práce. Opravdu se nesmejčí jen týden před soutěží, ale o vše se staráme průběžně. Já jsem tady padesát let a vždycky se mi tu dobře žilo. Jsou tady prima lidi, vzali mě mezi sebe a ráda jsem vždy byla organizátorkou akcí,“ komentovala.

Vítězství v soutěži Vesnice roku bude samozřejmě navždy zapsáno v pištínské kronice. Zatím tam ale není. „Kronikář si v průběhu roku dělá poznámky a vše zapisuje až poté. Napíše takzvaný koncept a předloží ho zastupitelstvu ke schválení. Samozřejmě této události bude vymezené patřičné místo, ale kronikář si musí všímat veškeré činnosti spolků, rodinných událostí, staveb,“ vysvětlil kronikář Jan Caletka.

Zápisy do kroniky píše ručně, i když už to dnes není nutností. „Píšu takovým tím školáckým písmem, ale to bylo hezké a čitelné, ale je vidět, že to není vypsaná ruka. Důležitější je ale ta síla údajů,“ doplnil. Kroniky mají speciální papír a používá se speciální inkoust, aby vydržely léta. Dnes už se navíc všechny dokumenty také digitalizují.

Z Pištína, jihočeské Vesnice roku, vysílal živě Český rozhlas České Budějovice. Moderátoři Hanka Šoberová a Luboš Voráček s Kamilou Lidralovou, ředitelkou mateřské školy

Stačí zvednout telefon a úžasní senioři hned spěchají na pomoc

Jednou z nových staveb v Pištíně je mateřská škola, jejíž ředitelkou je Kamila Lidralová. Ta do práce dojíždí z dvacet kilometrů vzdáleného Vidova, ale říká, že jí Pištín změnil život. „Já miluji Vidov, jsem srdcem i duší Vidovačka, ale ještě nikdy jsem nezažila tak úžasnou a báječnou obec, jako je Pištín,“ přiznala.

Zdejší mateřská škola má jednu třídu, kam v současné době chodí 26 dětí. „Učila jsem i ve velké městské školce, ale ta vesnická je úplně o něčem jiném. Tady potřebujeme brigádníky a zvedne se telefon a najednou úžasní senioři přiběhnou a pracují. Je úžasné, jak tady všichni spolupracují a pomáhají nám vytvářet skvělé prostředí pro děti,“ doplnila.

V Pištíně funguje celá řada spolků, mimo jiné hasiči, myslivci, rybáři, fotbalisti, šipkaři, baráčníci a včelaři. Ti mají dokonce svou expozici. „Vedle baráčnické rychty zbyl takový půdní prostor a starosta nám nabídl, abychom si tam zřídili malou expozici. Už je z ní docela velká expozice a určitě stojí za vidění. Jedna část je včelařská a druhá národopisná. Je tam staré včelařské náčiní a k tomu spousta věcí, které se dřív používaly v domácnostech,“ řekla Alena Šilhová.

Z Pištína, jihočeské Vesnice roku, vysílal živě Český rozhlas České Budějovice

Pištínské baletky baví svou recesí

Dalším originálním počinem jsou Pištínské baletky, které letos oslaví deset let od založení. „Vzniklo to jako recese. Naše první vystoupení byly pionýrky, tím jsme uchvátily, líbilo se to, tak v tom pokračujeme. Každý rok vymyslíme nějaký taneček a začaly jsme dělat i přehlídkový festival, na který jezdí z celého kraje takové amatérské soubory, jako jsme my,“ popsala Marie Živnůstková.

Pod obec Pištín spadají ještě Pašice, Zalužice a Češnovice. Ani zde se nenechají zahanbit. Například v Pašicích funguje spolek aktivních občanů. „Děláme různé akce, například klasické stavění májky, pro děti Halloween, rozsvěcování vánočního stromu. Prostě vždy něco, abychom se sešli,“ připomněla Lucie Kačerová z osadního výboru Pašice.

Titul jihočeské Vesnice roku s Pištínskými oslavoval také Český rozhlas České Budějovice, který odvysílal přímý přenos. Dárkem byl koncert skupiny Keks. Frontman Štěpán Kojan tu zavzpomínal na hudební začátky i speciální škatulku, kterou kapela dostala od Ringo Čecha. „Když jsme ještě hrávali na festivalech, nevěděl, kam nás zařadit, tak pro nás vymyslel škatulku taneční rock. Ty písničky jsou prostě o lásce a o životě, o tom to všechno je. Důležité je, jestli to jde posluchači do ucha a jestli si to lidé zpívají,“ řekl. Keks v příštím roce mimo jiné čeká společný koncert s Nazareth.

Spustit audio

Související