Afričan s krávou a samopalem – partie pro jihočeskou spisovatelku?

22. červenec 2014

Stádečko krav a pár samopalů, to je podle měřítek afrických domorodců cena sličné zdravé bělošky. Zjistila to spisovatelka a cestovatelka Radka Lindourková z Třeboně. Na břehu etiopské řeky Omo totiž dostala od urostlého černocha z kmene Hamar nabídku k sňatku.

Tento a další příběhy Radka na vlastní kůži také prožila během své třítýdenní pouti divočinou Etiopie a zaznamenala do knihy Cesta za domorodými kmeny. „Afrika mne vždy přitahovala. Dívala jsem se na dokumenty, četla knížky, až jednoho dne touha uzrála a vyjela jsem,“ říká spisovatelka, která si sbalila batoh a odjela nejprve do Ugandy. „Musíte mít samozřejmě průvodce, který umí jazyk, a nastudovat si tamní kulturu,“ dodává cestovatelka.

Před obřadem se všichni řádně napijí piva

K Radčiným nejsilnějším africkým zážitkům patří předsvatební rituál kmene Hamar, kterého se po zaplacení asi dvaceti dolarů účastnila. Obřad začínal už v ranních hodinách česáním a zdobením nahých těl všech lidí, mužů, žen a dětí bílou hlinkou. Třeboňská spisovatelka prý byla také hlinkou natřena, i když se na její kůži kresba tak nevyjímala.

Domorodí Etiopané

„Už během příprav na obřad všichni řádně popíjejí své zvláštní trochu kašovité pivo vyrobené z tamní obiloviny surgum,“ vzpomíná spisovatelka, která se spolu s domorodci pustila i do tance. „Tančí se skoro pořád a hodně energicky, emotivně.“

Hamarský džentlmen zmaluje dámě záda prutem

Po tanci přichází jedna z nejbizardnějších částí rituálu. „Z celého okolí se sejdou muži, aby sešlehali ženy pruty po zádech. Jsou to silné rány, žádné šolichání. Až ženám vylezou jelita a krvavé jizvy,“ popisuje Jihočeška domorodé mravy. „Ty ženy to ale chtějí, jizvy jsou symbolem síly a odolnosti.“

Bolestivou část předsvatebního obřadu si Radka raději nechala ujít a svou odolnost domorodým mužům nepředvedla. Přesto si získala pozornost. „Je třeba říct, že Hamarky jsou krásné ženy, o kterých mluví celá Etiopie. Navzdory tomu se jeden z domorodců zakoukal do mne,“ směje se cestovatelka bizardní nabídce k sňatku, kterou odmítla.

Domorodí Etiopané

Cesta do manželství vede přes kravská záda

Dříve než se muž z kmene Hamar může oženit, musí přeběhnout nahý po stádu krav. „Muž musí dokázat svou zralost a dlouho dopředu se na tento běh po kravských zádech připravuje,“ říká Radka Lindourková, která spolu s domorodci zakončila obřad společným tancem za svitu ohně a měsíce, opékáním kozí kýty a popíjením surgumového piva.

autor: Ivan Studený
Spustit audio