Autor textu „jihočeské hymny“ se stal pětapadesátníkem

19. srpen 2014

Jinak je to ale „věčný kluk“, kterému by čerstvě nadělené dvě pětky nikdo nehádal. Zdeněk Beneš, úspěšný textař mnoha písniček z žánru dechovky, prožil prvních 34 let svého života v Praze. Srdce ho ale od dětství táhlo do jižních Čech.

Přestěhoval se nejprve do Soběslavi a poté do Libkovy Vody na Pelhřimovsku. S básnickými pokusy začal již v dětství a první texty nabídl skladatelům dechové hudby krátce po vojně. Ještě dnes s rozechvěním vzpomíná na hřejivý pocit, když z rozhlasu poprvé slyšel píseň se svým textem. Byla to polka „Návrat na Šumavu“ (hudbu složil Ada Doško).

Zdeněk Beneš se brzy seznámil s dalšími tvůrci lidovky (mj. s Ladislavem Kubešem, Vlastou Dvořákem, Janem Lipoldem a mnoha dalšími), které zaujala poetičnost a přirozenost jeho textů. Zřejmě nepřekonatelným hitem zůstane valčík „Moje česká vlast“, který už 23 let (!) patří mezi nejžádanější skladby v Písničkách pro radost. Tanga „Krásný sen“, „Přátelé nám zůstanou“ a valčíky „Slzičky“ či „Když odchází mládí“ bychom také mohli označit přídomkem „dechovkové hity“.

Libkovanka

Úspěšnost vlastních písniček se ale nejlépe na publiku ověřuje s vlastní kapelou. I to se Zdeňku Benešovi splnilo. Z mladých nadšenců pro dechovku založil před šesti lety kapelu, kterou pojmenoval podle svého bydliště Libkovanka. Orchestr s věkovým průměrem lehce pod třicet let už nahrál dvě CD a úspěšně dobývá pódia česká i zahraniční.

Zdeněk Beneš o své cestě za písničkou hovořil 17. srpna s hudebním redaktorem Zdeňkem Voráčem v pořadu Profil. Český rozhlas České Budějovice se tak připojuje k mnoha gratulantům a přeje úspěšnému tvůrci do dalších let pevné zdraví a mnoho krásných nápadů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.