Běžecké boty by vám měly být o kousek větší, oblečení vrstvěte

Jak začít běhat, už víme z předchozích dílů Návodu na půlmaraton. Neméně důležitá je ale také otázka, v čem běhat. Když se chystáte pořídit běžecké vybavení, začněte u bot. K běhu jsou totiž nejdůležitější nohy, a ty si zaslouží to nejlepší obutí.

Nohy vás budou nosit celý život a běh po tvrdém asfaltu zatěžuje nejen chodidlo, ale i celé dolní končetiny a páteř, a tím se nárazy dostávají do celého těla. Proto nikdy nepodceňujte výběr kvalitních běžeckých bot.

Bota by měla být alespoň o půlčíslo větší. Při běhu se totiž v určité fázi odrazu nepatrně zkrátí. Co se týče šířky boty, noha v ní musí být příjemně usazená, nic nesmí tlačit a zároveň by nemělo chodidlo v botě plavat.

Mnoho lidí se rozhoduje podle ceny a značky. Nekupujte boty od pochybných výrobců nebo v asijských tržnicích. Zboží zde skutečně nemá vlastnosti běžecké boty, i když vypadá podobně. U kvalitních a prověřených značek jsou pak rozdíly minimální, takže záleží na vás, kterou vyberete. Nezapomeňte ale - barva za vás nepoběží, proto je lepší koupit boty, které se vám sice tolik nelíbí, ale netlačí, než naopak.

Existují také prodejny, kde na běžeckém pásu provedou analýzu vašeho běhu a dopadu, přesně změří rozložení hmotnosti na chodidle a podle toho nabídnou boty přímo na míru.

Na tělo si vždy oblékněte spodní vrstvu z funkčních materiálů, oblečení pořídíte v jakémkoli obchodě se sportovními potřebami. Vrchní vrstvu volte podle počasí. Zlaté pravidlo zní, že neexistuje špatné počasí, ale pouze špatně oblečený běžec.

Lepší je být v teple, než se třást zimou. Vysvléct se při běhu můžete vždy, ale přiobléct, když sebou žádný kus oblečení navíc nemáte, jde jen stěží. Doporučujeme elastické oblečení, je skutečně komfortní.

Součástí výbavy každého běžce by měl být také sporttester, který měří srdeční pulz. Ideální sporttester s hrudním pásem než pouhý měřič pulzu pomocí přiloženého prstu. Základní a skutečně funkční sporttester se dá pořídit v cenové relaci do tisíce korun.

Nebojte se cukrů, jezte je ale ve správný čas

Už je všeobecně známo, že za nárůst obezity může nadměrná konzumace sacharidů, především pak cukrů. Neznamená to však, že bychom měli sacharidy z jídelníčku zcela vyloučit. To ani není z dlouhodobého hlediska možné, protože právě sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro organismus.

Je ale potřeba vybírat ty sacharidy, které nám budou dodávat postupně energii a navíc budou zdrojem dalších prospěšných látek. Patří mezi ně rýže, brambory, pohanka, obiloviny.

Při konzumaci rychlých jednoduchých cukrů bychom měli zohlednit především denní dobu. Není například problém dát si ovoce k snídani a v dopoledních hodinách. Zde je určitý příjem jednoduchých cukrů dokonce i žádoucí.

Naopak v odpoledních hodinách a především pak večer bychom se sacharidy obecně, a především pak jednoduchými cukry, měli šetřit. Výjimkou může být konzumace ovoce po odpoledním tréninku, kdy je příjem určitého množství rychlých cukrů ku prospěchu.

Co si zapsali účastníci Návodu na půlmaraton po dalším tréninkovém týdnu

Dana, 45 let
V tréninkovém plánu mám běh s přestávkami. Super překvapení, dala jsem to bez problémů! Avšak abych dodržela zadaný tep, musela jsem běžet stráášně pomalu. Další den jsem měla zadanou podobnou kombinaci s během s přestávkami, ale s vyšší tepovkou. Mé obavy byly zbytečné, dala jsem to celkem v pohodě a kvůli dodržení vyšší tepovky jsem přidala na rychlosti. Mám radost, že jsem to zvládla! Ale stejně stále pochybuji, že by mohl tenhle můj trénink stačit jako příprava na půlmaratón, když bude už za dva měsíce.

Naši dobrovolníci se svými úspěchy chlubí i na Facebooku

Petr, 45 let
Na tento týden chci rychle zapomenout, měl jsem pěknou chřipku. Bojoval jsem se silnou rýmou a kašlem a tiše záviděl manželce a dceři, že si mohly jít zasportovat. Každý večer jsem uléhal do postele s nadějí, že další den to bude podstatně lepší, ale ono ne. Dočkal jsem se až v sobotu, kdy jsem po instrukcích trenéra Lukáše a ranním změření tepu mohl vyrazit na procházku v rychlém tempu. Hurá, je to dobrý, už se těším na příští týden.

Alena, 48 let
Tento týden jsem konečně začala běhat, a to stylem indiánský běh, takže střídám běh a chůzi. Můj pes Majla je stále se mnou. Také se mi podařilo při naplánované chůzi zabloudit a jít jednou tak déle. Mám plno zážitků, třeba jdu do bazénu, v šatně se svléknu a zjistím, že nemám plavky :-(. Tak znovu domů a platit další vstup… Skvělé je, že se stále něco děje, každý den jiná aktivita.

NÁVOD NA PŮLMARATON – první reality show Českého rozhlasu České Budějovice. Účastníky sleduje Mária Pfeiferová, odborně vedou trenér Lukáš Martinek a výživový poradce David Kimmer. Všechny díly najdete zde.


Sedm dobrovolníků se připravuje na Budějovický půlmaraton, který se běží v sobotu 4. června 2016. Organizuje Runczech.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.