Bobři prý mohou ohrozit jihočeské rybníky. AOPK chce, aby myslivci směli zvířata lovit

Na některých místech v Česku budou myslivci zřejmě moci lovit zvlášť chráněného bobra evropského. Dnes o tom informovala Agentura ochrany přírody a krajiny. Lov by se měl týkat zejména Jihočeského kraje, kde prý hrozí, že by zvířata mohla poničit tamní rybniční soustavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stromy ohlodané bobry v okolí elektrárny Dukovany

Stromy ohlodané bobry v okolí elektrárny Dukovany | Foto: Michal Malý

Podle zooložky Jitky Uhlíkové z Agentury ochrany přírody a krajiny jsou jižní Čechy na jedné straně pro bobry vhodné, na druhé straně by s nimi mohly být problémy.

„Nachází se tam velké množství vodních nádrží, je jich přibližně přes tři tisíce, a u převážné většiny z nich se jedná o historické stavby, které mohou být narušeny bobří aktivitou,“ uvedla Uhlíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zooložkou AOPK ČR Jitkou Uhlíkovou mluvila o odlovu bobrů moderátorka Veronika Sedláčková

Bobři podle ní přicházejí do jižních Čech z Bavorska. Teprve však území osidlují.

„V současné době víme velice přibližně pouze o asi 25 místech, kde se bobři vyskytují, přičemž převážná většina z těchto míst se nachází na Šumavě,“ poznamenala Uhlíková.

Odlov by se měl týkat takzvané zóny C, která pokrývá zejména území Jihočeského kraje, a neměl by být podle zooložky nijak omezen v průběhu roku. Souhlas s tím ještě musí dát příslušné úřady – kraj, CHKO a úřad vojenského újezdu Boletice.

„My jsme to se všemi příslušnými úřady předjednali. Doufáme, že to jakési plošné povolení vydají, a u některých z nich už víme, že se na to připravují,“ řekla Uhlíková.

Odlov se však netýká jen zmiňované zóny C. Podle Uhlíkové už k odlovu došlo nebo dojde i na dvou místech mimo ni.

„Přičemž je pravděpodobné, že s tím, jak roste bobří populace na našem území, tak takových lokalit, kde bude docházet k odlovu bobrů, bude přibývat,“ dodala Uhlíková.

Bobr v Labi | Foto: Josef Korbel

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme