Budějovický majáles znovu v rozhlase. Otevřeli jsme studia, nabídli besedy i promítání

26. květen 2017

Jedním z největších českých studentských festivalů žily opět České Budějovice. Majáles letos nabídl na třiceti scénách celkem 180 vystoupení.

Podruhé se připojil také Český rozhlas České Budějovice, v budově v ulici U Tří lvů se po celou dobu konala řada akcí.

Majálesový program v Českém rozhlase odstartoval v pondělí Dnem otevřených dveří. Zájemci se mohli podívat do studií a fonotéky nebo si přímo na vlastní kůži vyzkoušet, co obnáší práce rozhlasového zpravodaje. Při workshopu se trochu otočily role, redaktoři zjistili, jaké to je na druhé straně mikrofonu.

Následovala projekce filmu Putinovy děti 404 a cestovatelská beseda Jiřího Čelouda, který je upoutaný na invalidní vozík, ale brázdí svět na handbiku. Jeho příběh si můžete přečíst zde: Nešťastný skok do rybníka ho upoutal na vozík. Přesto podniká dobrodružné cesty a natočil film

V úterý byla pro zájemce připravena přednáška o dezinformacích a hoaxech, které se šíří po internetu. O tématu se hovořilo také v odpoledním vysílání Českého rozhlasu České Budějovice (záznam si můžete poslechnout zde). Další návštěvníky přilákala přednáška o schizofrenii s názvem Hlasy, které slyším a také promítání snímku Normální autistický film.

Ve středu majálesový program v rozhlase nabídl ohlédnutí za filmovým festivalem Mezipatra, besedu o politickém populismu a koncert vážné hudby v podání souboru Francisextet.

Ve čtvrtek se dokonce tančilo. Uskutečnil se workshop irského tance, který přilákal řadu zájemců. Dále architekt Mirek Vodák mluvil o veřejném prostoru a promítal se úspěšný německý film Toni Erdman. Po celou dobu byla navíc v kavárně k vidění výstava karikatur Jiřího Slívy, která tu zůstává až do 2. června.

Festivalem tradičně ožívá mnoho míst v krajském městě. Více o akci se dozvíte na budejovickymajales.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.