Bývalý zlatník z Makedonie vyrábí v Nové Bystřici 50 druhů zmrzliny, třeba skořicovou

13. srpen 2015

Jadranská zmrzlina jihu Čech? Ale ano! V Nové Bystřici ji už třetím rokem vyrábí a prodává Zekir Alii, který pochází z Makedonie. Přitom podle svých slov rozhodně není první, letní pochoutku v Československu připravovaly už dvě předchozí generace lidí z bývalé Jugoslávie.

On sám opustil rodnou zemi v 90. letech. „V bývalé Jugoslávii jsem pracoval jako zlatník. Po válce jsem se radil s otcem a on mi řekl, že nejlepší zemí pro mě bude Česko. Velice příjemní, milí, kulturní lidé, to, co já sám mám duši, to jsou Češi a Slováci,“ říká.

Nejprve zůstal u původní profese a otevřel si zlatnictví na Moravě. V roce 1999 začal vyrábět jadranskou zmrzlinu na Slovensku. Tam dnes v živnosti pokračují jeho synovci a Zekir Alii působí třetím rokem v Nové Bystřici, s pobočkou ve Slavonicích.

Jadranská zmrzlina je podle něj jiná, protože se nesmí šidit. „Nic nesmí chybět, spíš se ještě přidá. Používáme vždy originální suroviny. A zákazníkovi pak naložíme opravdový kopec zmrzliny, ne kopeček,“ dodává s úsměvem.

Ve své výrobně v Nové Bystřici má jednoduchý stroj, který umíchá zmrzlinu za šest minut. Zekir Alii průběžně připravuje na padesát druhů zmrzliny. „Na pultu jich mám vždy dvanáct a v záloze dalších osm. Každý den vyrábím čerstvou zmrzlinu. Nejrychleji vždy zmizí čokoládová, dále děláme klasické druhy, pak často višeň, červený meloun, pistácii, mandarinku nebo například skořicovou podle mého vlastního receptu,“ popisuje.

Pravidelně se navíc vyptává lidí, jakou zmrzlinu by chtěli. Už nyní má sepsané nápady, co bude připravovat příští rok. Zákazníci se mohou těšit mimo jiné na zmrzlinu s chutí kapučína nebo rumovou.

Ve výrobně Zekira Aliiho se zastavila autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Záznam si můžete poslechnout v odkazu výše.

Čtěte také

Spustit audio