Co všechno musí podstoupit ženy s rakovinou prsu, ukazuje výstava fotografií

18. leden 2018

Žena a rakovina prsu. Tak zní název fotografické výstavy, která je do konce ledna k vidění v Café Art v Kněžské ulici v Českých Budějovicích. Vznikla díky propojení neziskové organizace Mamma Help a pražské reklamní a umělecké školy Michael.

„Studenti dostali zadání na téma rakovina prsu. Měli nafotit, jak to vidí oni, jak to cítí, jak to vnímá mladá generace fotografů,“ vysvětluje koordinátorka českobudějovické pobočky centra Mamma Help Ludmila Kubátová.

Studenti zpočátku nevěděli, jak takové téma uchopit. Pak rakovinou prsu onemocněla jejich učitelka a oni ji poprosili, aby se stala jedním z modelů. Denně se s ní setkávali, všechno s ní podstupovali, vedli velmi otevřené dialogy a při fotografování smutného tématu se občas i pobavili.

Ludmila Kubátová si myslí, že až díky této výstavě si mnozí plně uvědomí, co obnáší rakovina prsu. „Někteří se s ní vůbec nesetkali, jiní mají známé nebo příbuzné s tímto onemocněním, ale ty se jim třeba až tak nesvěřily. Až tady na fotografiích vidí, co všechno ty ženy musí podstoupit, chemoterapie, ozařování, nebo jak to tělo vypadá po nemoci,“ říká.

Vlastník kavárny Café Art byl podle ní velice vstřícný. „Dokonce nám pomáhal věšet obrázky a vybral si ty, na které se bude dívat ze svého pracoviště. S nadšením podporuje naši organizaci, propaguje naši činnost a moc se mu záměr líbí,“ dodává.

V Českých Budějovicích sídlí jedno z osmi center organizace Mamma Help. Ženy jej najdou na Lannově třídě. „Chtěla bych říct všem ženám, které řeší tento problém, aby se nebály k nám přijít. Nabízíme individuálního poradenství, kdy proti vám sedí terapeutka, žena, která sama rakovinu prsu porazila. Informace jsou důvěrné a můžete se otevřeně zeptat na všechno,“ připomíná Ludmila Kubátová.

Právě to, že organizace spojuje ženy, které mají zkušenost s rakovinou prsu, je podle ní nejdůležitější. „Když jsem se léčila já, ještě v Budějovicích centrum nebylo, ale našla jsem si webové stránky Mamma Help a čerpala ze zkušeností ostatních žen, což mi pomohlo,“ uzavírá.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio