Desatero pro zdravý den. V posteli se protáhněte, choďte do schodů, jezte v klidu

21. listopad 2015

Každý den můžete udělat něco pro své zdraví. Mnohdy se jedná o drobnosti, které ale velmi prospějí vašemu tělu. Pořad Návod na zdraví přináší jednoduché desatero.

1. Vstávání

Děti se při spánku i vstávání protahují samovolně, ale postupem času nás z postele dostává budík a nemáme čas na zapojení svalstva. Pro ideální start nového dne je dobré se alespoň dvě minuty před samotným vstáváním protáhnout.

Zapojte horní končetiny, protáhněte trup a dolní končetiny. Protáhněte se jako malé dítě. Představte si, jako by vás chtěl někdo „roztrhnout“ - táhl vás za horní končetiny směrem k čelu postele a za dolní končetiny směrem dolů. Stačí krátká doba a skvěle zapojíte svaly celého těla a budete dobře připravení na začátek dne.

2. Pohyb všude

Pohyb nemusí znamenat vždy jen organizovaný sport. Celý den nám dává spoustu možností k aktivitě. Pokud k práci nebo k nákupům potřebujete auto, není nic jednoduššího než zaparkovat záměrně dále od cíle. Místo auta také můžete využít MHD, vystoupit o zastávku dříve a zbytek dojít pěšky. Nejezděte výtahem, ale choďte po schodech.

Hodně pro svou kondici uděláte, když motorové dopravní prostředky vyměníte za kolo. To je totiž ideální pro zdravý pohyb i ve vyšším věku. Při jízdě na kole zapojíte velké skupiny svalů, zvýšíte srdeční frekvenci a pomůžete kloubům dolních končetin.

3. Sportování s přáteli

Pokud se chcete účastnit organizovaných sportovních aktivit, je naprosto ideální činit tak společně s přáteli či příbuznými. Navzájem se můžete motivovat a prospíváte svému zdraví mnohem více, než když se se známými potkáte doma nebo v restauraci.

4. Aktivní odpočinek

Odpočinek po náročném dnu si většina z nás představuje jako sledování televize. Sezení je ale jednou z nejhorších poloh těla ve vztahu ke zdraví. Proto se dlouhodobému sezení vyhýbejte a zapojte do denního programu procházku. Ta přispěje ke snížení krevního tlaku a cukru a pro tělo je mnohem prospěšnější než dlouhé sezení.

5. Relaxace

Po pohybově náročném dni je důležité na závěr zařadit relaxaci - krátký strečink nebo masáž. Večer by už naše tělo mělo být v odpočinkovém režimu. Do postele bychom měli ulehat unavení, nikdy z ní nekoukat na televizi a nevyužívat lůžko jako místo ke čtení. Pohybově aktivní den a správné využívání postele je tím nejlepším lékem proti nespavosti.

6. Pestrý jídelníček

Pro dobré zdraví je důležitá pestrá a vyvážená strava. V jídelníčku by neměly chybět bílkoviny, které získáte z masa, ryb, mléčných výrobků, vajec či luštěnin. Nevynechávejte ani zdroj sacharidů v podobě pečiva a příloh, jako jsou rýže, brambory. Nebojte se jídelníček zpestřit i méně známými přílohami, zkuste pohanku či jáhly.

Kiwi, salát, ovoce

Nevyhýbejte se ani tukům, které jsou pro fungování organismu velmi důležité, ale berte je kvalitních zdrojů – například ryby, olivový olej nebo avokádo. Bílkoviny, sacharidy a tuky doplňte zeleninou a ovocem.

7. Pravidelná strava

Pro správnou výživu je důležitá i pravidelnost. Jíst byste měli alespoň pětkrát denně menší porce. Vedle hlavních jídel dne nezapomínejte na dopolední a odpolední svačinu.

8. Omezený příjem jednoduchých cukrů

Omezte příjem jednoduchých cukrů v podobě sladkých pochutin (čokolád, sušenek…) a slazených nápojů.

9. Dostatek tekutin

Velmi důležitou součástí zdravého dne je dostatečný příjem tekutin. Obecné doporučení pro příjem tekutin je složité formulovat, protože se jedná o individuální záležitost, kterou ovlivňuje několik faktorů, například náročnost pohybové aktivity nebo teplota prostředí. Velmi obecně ale můžeme říci, že bychom měli vypít kolem dvou litrů tekutin za den, a to především v podobě obyčejné vody a ovocného čaje.

10. Jíst v klidném prostředí

Při jídle se nenechte rušit puštěnou televizí, nečtěte si a vychutnávejte všemi smysly váš pokrm.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Další díly najdete ZDE.

Centrum prevence civilizačních chorob - Výživové, pohybové a zdravotní poradenství
Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.