Dětské skupiny budou zkázou mateřinek, varuje komunistická poslankyně

15. duben 2014

Nebude to sice za rok ani za dva, ale časem předškolní vzdělávání sejde na úbytě. Takový devastační vliv takzvaného hlídacího zákona a zavedení dětských skupin předpokládá jihočeská poslankyně za KSČM Alena Nohavová.

Návrh zákona, který má především řešit nedostatek míst v mateřských školách, jde nyní do prvního čtení v poslanecké sněmovně. Dětské skupiny by měly rozšířit péči o děti už od jednoho roku. Menší kolektiv prý zaručí lepší a individuální rozvoj osobnosti a děti si navíc v menší skupině lépe zvykají. Velkou výhodou dětských skupin má být nižší finanční náročnost pro rodiče, obzvlášť když získají příspěvek od zaměstnavatele.

Na druhé straně české mateřské školy prý nemají ve světě konkurenci. „Poskytují vzdělání, stravování, zdravé a hygienicky dokonalé zázemí,“ řekla Českému rozhlasu České Budějovice kritička dětských skupin Alena Nohavová. Podle ní záruka zejména zdravého stravování je v dětských skupinách pouze snovou představou.

Alternativu v péči o nejmladší děti, které mateřské školy nepřijmou, vidí Alena Nohavová ve speciálních třídách, které by připomínaly někdejší jesle se zdravotními sestrami. V živé debatě s redaktorem Filipem Černým reagovala poslankyně za KSČM také na otázky posluchačů pondělní Fontány. Jihočeši kritizují stát za nedostatek prozíravosti a pozdní reakce na vývoj počtů dětí předškolního věku.

autor: Ivan Studený
Spustit audio