Díky Českému rozhlasu zvládli půlmaraton, teď vyrazili i na maratonskou trať

V neděli 21. srpna odpoledne odstartoval rozhodčí zlatý hřeb olympijského programu v brazilském Riu, tedy maraton. V tu chvíli začal maraton i u Lipenské přehrady. Lidé běželi z Nové Pece do olympijského parku na Lipně, trať měřila 42 kilometrů a 195 metrů.

Zapojit se mohl každý, a to především do štafety. Tu absolvoval i reportér Lubomír Smatana a další tři běžci v barvách Českého rozhlasu. Jedná se o účastníky úspěšné reality show Návod na půlmaraton.

Dana, Zdeněk a Zbyněk se letos na jaře připravovali s pomocí Českého rozhlasu České Budějovice a odborníků z Centra prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity na budějovický půlmaraton. V červnu jej všichni úspěšně dokončili. Nyní si, zatím alespoň ve štafetě, vyzkoušeli dvojnásobnou maratonskou trať.

„Běžela jsem osmikilometrový úsek z Nové Pece do Horní Plané. I když patřil mezi nejméně náročné, protože neměl tolik kopců, dal mi zabrat, protože z trénování v Českých Budějovicích nejsem zvyklá na žádné kopečky. Kupředu mě nejspíš hnal můj týmový duch,“ popsala Dana. „Byla to další vydařená akce s Českým Rozhlasem České Budějovice. Těším se setkání s účastníky Návodu na půlmaraton na Běhu kolem Světa v Třeboni v sobotu 10. září,“ dodala.

Závod na Lipně byl určen pro týmy dvou, tří, čtyř nebo pěti běžců. Trasa propojila obce, kde stála sportoviště olympijského parku Rio-Lipno, vedla z Nové Pece podél břehu přehrady přes Horní Planou, Černou v Pošumaví a Frymburk do Lipna nad Vltavou.

Maratonem organizátoři zároveň připomněli výročí 21. srpna. Zavzpomínali na sportovce, kteří se postavili sovětské okupaci, a oblékli olympijský park do barev trikolory.

autor: pfr
Spustit audio