Film Po strništi bos zahájil festival ve Slavonicích. Režisér Jan Svěrák ho tu totiž natáčel

3. srpen 2017

Obyvatelé jihočeských Slavonic a návštěvníci Slavonice Festu jako první viděli nový film Jana Svěráka Po strništi bos. Světovou předpremiéru měl při zahájení festivalu na náměstí. Snímek vznikal právě ve Slavonicích a okolí, zahráli si v něm místní lidé, jejich zahrady a domy.

Režisér Jan Svěrák před projekcí přiznal, že je velmi nervózní. „V noci jsem se probouzel. Říkal jsem si: nebuď nervózní, těš se, vracíš se mezi lidi, kteří tě mají rádi. Ale stejně je to prostě dítě, které nosíme třináct let, pracujeme na něm intenzivně tři roky a dneska je ten den, kdy to uvidí poprvé diváci,“ dodal.

Trému neskrývala ani představitelka filmové maminky Tereza Voříšková. „Jsme v takovém rozjitřeném období, protože jsme před premiérou a jsme napjatí, jak to obecenstvo přijme. Očekávání jsou veliká, což nikdy není dobře, takže teď spíš tady ve Slavonicích cítím nervozitu,“ řekla.

Podle scénáristy Zdeňka Svěráka, který si ve filmu zahrál pana řídícího, bylo první uvedení právě ve Slavonicích naprosto logické. „Jak nás tady všichni přijali radostně a ochotně, to se jen tak nevidí. A proto jsme si řekli, že město odměníme tím, že občané, kteří v tom filmu výborně hrají jako komparz, budou první na světě, kteří film uvidí,“ vysvětlil.

A slavonické publikum filmové tvůrce nezklamalo. Odměnilo je potleskem a pochvalným pískotem. „Moc se mi to líbilo.“ „Já myslím, že film bude mít úspěch, už kvůli těm dětským hercům, byli báječní, hlavně ten v roli Edy,“ chválili diváci.

Návštěvníci Slavonice Festu mohou film Po strništi bos vidět ještě ve čtvrtek odpoledne.

Film Po strništi bos zahájil festival ve Slavonicích. Tereza Voříšková v něm ztvárnila maminku
Film Po strništi bos zahájil festival ve Slavonicích
autor: pku
Spustit audio