Fitness labužník nabízí zdravé recepty, které si můžete upravit podle vlastních potřeb

26. duben 2017

Strava pro zdraví a duševní pohodu a skvělé recepty pro ideální fyzickou kondici. Tak zní podtitul knihy Fitness labužník, kterou vydalo nakladatelství Ikar. V pořadu Dámská jízda jí zalistovala Mirka Nezvalová.

Autorem knihy je Christian Coates, zakladatel společnosti, jejíž úspěch vzrostl díky zajišťování stravy na olympijských hrách v Londýně. Společnost také pečuje o jídelníček atletů, boxerů, judistů, tenistů či cyklistů a poskytuje catering americkým filmařům z Universal Studios při každém natáčení ve Velké Británii.

Fitness labužník nabízí každý recept na tři způsoby. Můžete si vybrat ze tří variant podle toho, jestli chcete spalovat tuky, udržovat hmotnost nebo budovat svaly pro lepší sportovní výkonnost a úspěšnou regeneraci.

Autor doplňuje i obecné informace o výživě. Zmiňuje se například u důležitosti pitného režimu. Zdůrazňuje, že tělo potřebuje vodu, protože voda zvlhčuje sliznice v ústech, očích a nose, také reguluje tělesnou teplotu, lubrikuje klouby, chrání tělesné orgány a tkáně a snižuje zatížení ledvin a jater tím, že pomáhá odplavovat z těla odpadní látky.

Americké lívanečky podle vlastní chuti

Suroviny:
100 gramů pohankové mouky
20 gramů syrovátkového proteinu bez příchuti
1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
180 mililitrů odtučněného mléka
70 gramů nízkotučného jogurtu
20 gramů medu
2 velká vejce
kokosový olej na smažení

Kniha Fitness labužník, kterou napsal Christian Coates

Mouku, syrovátku a prášek do pečiva prosejte do velké mísy. V druhé míse smíchejte mléko, jogurt, med a vejce. Tekuté přísady nalijte do suchých ingrediencí a metličkou vymíchejte hladké tekuté těsto. Nechte pár minut odpočinout.

Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středně vysokou teplotu, nalijte do ní půl lžičky kokosového oleje, a když se rozpustí, rozetřete jej složeným kouskem papírové utěrky. Pánev nesmí být zaplavená olejem, chceme jen rovnoměrně tenkou vrstvu. Olejem pánev vymažte po každém druhém nebo třetím lívanci.

Do pánve nalijte sběračku těsta, pánev naklánějte, aby se těsto rozlilo do přibližně 10cm lívance. Možná vám připadají tlusté, ale tak to má být. Počkejte, dokud se na povrchu lívance nezačnou tvořit bublinky, otočte je a z obou stran smažte dozlatova.

Můžete podávat s jahodovým krémem (z 50 gramů jahod, 1 lžíce medu, 60 gramů řeckého jogurtu a 60 gramů nízkotučného čerstvého sýra) nebo s javorovým sirupem a ogrilovanou krůtí slaninou.

Kniha Fitness labužník, kterou napsal Christian Coates

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.