Fotografka Jihočeského muzea zachycuje proměny města a také pečuje o staré snímky

25. listopad 2017

Fotografuje proměny Českých Budějovic, ale také vzácné historické předměty. Navíc se stará o rozsáhlé sbírky snímků, negativů a filmů, které zachycují život v našem regionu. To je práce fotografky Jihočeského muzea Heleny Motyčkové, která se této profesi věnuje už patnáct let.

„Fotím především pro fototéku Jihočeského muzea. Snímky tam chronologicky ukládám, dělám k nim evidenci, takže potom měly být dohledatelné,“ vysvětluje.

Úkolem muzea totiž není jen starat se o to, co nám zanechali předci, ale také zdokumentovat současnost. „Vždycky se snažím zachytit třeba volby, jak vypadá kampaň, pak přírodní katastrofy, nové stavby, opravy. To všechno je tvář města, která se neustále mění,“ dodává.

Kromě toho má v muzeu ateliér, kde fotografuje různé předměty ze sbírek muzea. Může jít o velký kříž, ale také drobné historické mince nebo třeba podmalby, které je opravdu těžké správně zachytit.

Všechny snímky se pak ukládají do takzvané fototéky, o kterou se Helena Motyčková také stará. „Máme tady asi 30 tisíc obálek, v každé je nějaké množství negativů. Fototéka se využívá, když třeba někdo z kolegů potřebuje vyhledat snímky týkající se národopisu nebo sháníme portrét některého z bývalých kolegů,“ vysvětluje.

Na její práci ji nejvíce baví výtvarná stránka. „Já ani moc netoužím dostat se mezi lidi, mě baví to výtvarno, upravování fotek. Nejpříjemnější je, když si tu můžu rovnat hrnečky před fotoaparátem a snažit se o co nejlepší fotku. To mě baví mnohem víc než akční focení na nějaké akci,“ uzavírá.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio