Manželé Rynešovi učí tančit mládež i dospělé. Od těch už nevyžadují oblek a kravatu

25. říjen 2017

Tanečníci Jana a Tomáš Rynešovi jsou patrony Rozhlasové tančírny. Akce se uskuteční ve čtvrtek 26. října od 19 hodin ve společenském sále budějovického Metropolu. Připomene nedožité 100. narozeniny legendární americké zpěvačky Elly Fitzgerald.

„Myslím, že je to hezky strávený podzimní večer. Je hezké, že tam se setkají různé skupiny lidí a každý si to pojme po svém. Někdo přichází vyloženě kvůli poslechu, líbí se mu hudba, ale jsou tam i páry, které mají rády tanec a využijí parket,“ říká Jana Rynešová.

Rozhlasová tančírna podle ní nabízí ideální příležitost k oživení tanečních dovedností před plesovou sezónou. „Na parketu je trochu volněji a každý si tam najde své místo,“ vysvětluje. Taneční mistři samozřejmě večer zahájí. Přivedou i účastníky svých tanečních kurzů pro dospělé.

Manželé mají za sebou několik let aktivní taneční kariéry. „Když chce člověk učit, musí nejprve sám nasbírat nějaké zkušenosti, nejlépe praktické. U nás to bylo tak, že jakmile končila ta aktivní kariéra, už jsme dostávali nabídky na výuku,“ vzpomíná Jana Rynešová.

Se svým mužem vede pátým rokem v českobudějovickém DK Metropol taneční pro mládež, letos nově také pro dospělé. „Naše taneční se snažíme udělat modernější formou. Probíráme klasické věci, jako je etiketa, ale navíc se věnujeme třeba stolování, které je spojené s rautem. Zrovna minulý týden jsem vysvětloval, jak se přistupuje k příborům, pokud je jich na stole víc, a zmiňoval jsem film Pretty Woman. Myslíme si, že lekce jsou zábavné, vidíme, že se i rodiče na balkonech usmívají,“ popisuje Tomáš Ryneš.

Šaty jako na diskotéku nebo do baru? Takové se nehodí

Na nedostatek zájemců o tanec si mistři nemohou stěžovat. Letos se od kurzů přihlásil dvojnásobek párů. „Často to bývá tak, že chodí parta nebo celá třída. Je to víc skupinová akce, takže je tam příjemnější atmosféra a opadají takové začátečnické nervózní pohledy,“ dodává Jana Rynešová.

Taneční mistři Jana a Tomáš Rynešovi s autorkou pořadu Dámská jízda Mirkou Nezvalovou

Při tanečních se ale stále dbá na společenské oblečení. Na začátku kurzu lektoři mimo jiné zdůrazňují, jaká by měla být minimální délka šatů a sukní. „Někdy se stane, že slečny přijdou, že se jim to nelíbí, protože si vybraly krásné šaty, které jsou ale spíš na diskotéku nebo někam do baru. Většinou ale mívají dvoje nebo troje taneční šaty a na prodlouženou a věneček si pořizují krásné róby,“ vypráví Jana Rynešová.

V kurzech pro dospělé už se na formality tolik nedbá. Kravata a oblek není podmínkou. „Vždycky říkáme, že tady je ideální trochu uvolněnější forma. Chceme, aby se cítili pohodlně a spíše zatančili, protože tam už chodí páry, které o to opravdu mají zájem a baví je to. Ale zase také nechceme, aby tam někdo přišel v džínách,“ uzavírá Tomáš Ryneš.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio