Inspirujte se - perníčky zdobené bílkovou polevou Moniky Brýdové

9. prosinec 2015

Českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová na předvánočním setkání klubu Saxana v českobudějovickém rozhlase prozradila, jak zdobí perníčky. Používá klasickou bílkovou polevu, ale perníčky někdy barví do červena a pracuje i se štětcem.

Recept na bílkovou polevu je jednoduchý. „Na jeden bílek středně velkého vajíčka dáme 140 gramů moučkového cukru. Doporučuji extra jemný cukr, ten stačí prosát jen jednou a je bez hrudek. Pak už jen přidáme pár kapek citronové šťávy,“ popisuje Monika Brýdová.

Správně hustá je podle ní poleva ve chvíli, kdy od metliček mixéru visí krápníky. Bílková poleva nesmí být tekutá, ale ani příliš hustá. „Ještě je dobré nechat ji asi pět hodin odležet a občas promíchnout. Zbavíme se tak zašlehaného vzduchu a poleva nebude od perníčků odpadávat,“ dodává.

Na zdobení používá uzavíratelné sáčky nebo lahvičky na kontury. Ty je možné koupit ve výtvarných potřebách, mají milimetrový hrot a jemné zdobení s nimi zvládnou i děti.

Aby byly perníčky krásně lesklé, radí Monika Brýdová potírat rozšlehaným žloutkem až po vytažení z trouby. „Potírám je ještě horké. Místo mašlovačky používám jemný štětec, takže na perníčcích nejsou šmouhy. A když chci, aby byly krásně červené, tak ještě do žloutku zašlehám gelovou potravinářskou barvu,“ prozrazuje.

Co se týče tvarů perníčků, má Monika Brýdová více oblíbenců. Navíc vykrajovátka sbírá, ale také sama navrhuje. „Letos vede asi sova, protože je úplně nová, ale nezapomínám na klasická srdíčka, vločky, vykrajuji šneky i andělíčky,“ doplňuje.

Recept Moniky Brýdové na ihned měkké perníčky najdete ZDE.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.