Jak zpracovat houby? Zkuste kyselé houbičky od babičky Justiny

31. srpen 2017

Recept na naložené houby od své babičky nabídla posluchačům autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Rozhodně doporučuje jej vyzkoušet. „Lepší houbičky jsme fakt nejedli a chválí je i všechny návštěvy,“ říká.

Očištěné a oprané houby pokrájíme. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu a do vroucí vody vhodíme na 15 minut houby. Vedle vaříme ocet, čtyři nová koření a čtyři zrnka pepře a velké množství jemně nakrájené cibule.

Pak sítem nabíráme houby z vařící vody do vařícího se nálevu a znovu necháme 10 minut vařit. Pak nabereme opět sítem na mísu a necháme vychladnout.

Studené plníme do sklenic. Zavíčkujeme. Nesterilizujeme.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.