Jihočeskou Thálii za rozhlasové herectví získala Věra Hlaváčková

25. březen 2016

Jihočeská Thálie v kategorii rozhlasové herectví za rok 2015 patří Věře Hlaváčkové. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 24. března večer v Jihočeském divadle. Český rozhlas České Budějovice udělil cenu Věře Hlaváčkové za její roli ve vánoční pohádce O krásné panně a slepém sochaři.

Věra Hlaváčková působivě ztvárnila roli zkušené modelky Romany Krásné, která se své profesi věnuje už 47 let. Příběh je tak vyprávěn v mírné nadsázce. Pohádku napsal Přemysl Rut a byla natočena na sklonku roku 2015. Premiéru měla v Českém rozhlase České Budějovice loni na Štědrý den.

„S Věrou Hlaváčkovou spolupracuji už dobrých deset let. Oceňuji především její profesionalitu, hereckou intuici a schopnost přesně přenést emoci, kterou její role vyžaduje. Rozhlasovou cenu si jistě zaslouží,“ říká rozhlasový režisér Luboš Koníř.

Pohádkový příběh posluchače zavede do dávného jihočeského Kájova, kde se rodí samé nehezké holčičky. Je to snad tím, že budoucí rodičky nemají v kostele ten správný předobraz krásné ženy, ale „pouze“ oltářní obraz svaté Starosty - jediné to světice s plnovousem? Možná by pomohla zbrusu nová socha Panny Marie, nekonečně krásná a spanilá. Tak soudí jak pan farář, tak také pan baron, kteří osloví dva sochaře - mistra Hlavičku a mistra Srdínka. Který z nich se svým dílem uspěje?

V pohádce O krásné panně a slepém sochaři se kromě Věry Hlaváčkové představili i další vynikající herci činohry Jihočeského divadla - Jan Dvořák, Martin Hruška, Tomáš Drápela, Jiří Untermȕller a další. Dramaturgii měla Kristina Žantovská, pohádku natočil režisér Luboš Koníř.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.