Jihočeský spisovatel Jiří Hájíček má Magnesiu literu

28. duben 2013

Oceněná tvroba Jiřího Hájíčka; Knižní tipy; Host: Ludmila Vítovcová, autorka knihy Já a safari; Recenze Davida Žáka na knihu Grahama Swifta Škoda, že nejsi se mnou; Soutěž

Blahopřejeme českobudějovickému autorovi Jiřímu Hájíčkovi. Rybí krev je Knihou roku v soutěži Magnesia litera. Literu za prózu má Zuzana Brabcová a její kniha Stropy, za poezii Jakub Řehák za Past na Brigitu a v oboru literatura faktu ocenila porota knihu Zdeněk Nejedlý Jiřího Křesťana. Cenu čtenářů si odnesly Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové.


KNIŽNÍ TIPY

Rudolf Sloboda: Rozum
Co čtou naši slovenští sousedé? Nejspíš – mimo jiné – knihy Rudolfa Slobody, který patří k nejzajímavějším slovenským autorům 20. století. Poněkud kontroverzní osobnost, bojující s alkoholismem, a přece výborné a strhující dílo; román Rozum z roku l982 považoval sám autor za nejlepší. Hrdina tohoto příběhu, scénárista středního věku, prožívá hlubokou tvůrčí i osobní krizi, ze které jen těžko hledá východisko. Navíc se nedokáže vyrovnat se smrtí svého otce. Silná výpověď má autobiografické rysy. Rozum Rudolfa Slobody vychází teď v Pasece.

Karin Bartosch Edströmová: Furioso
Kriminální román a vážná hudba, to moc dohromady nejde. A přece: děj této knihy se odehrává na odlehlém švédském ostrově, kam přijíždí ženské smyčcové kvarteto nahrát nové album. Jenže: první houslistka se nešťastnou náhodou zraní a musí povolat na pomoc svého přítele, slavného virtuosa, aby za ni zaskočil. Problém je v tom, že tento pán má za sebou nejednu milostnou pletku s ostatními členkami souboru. Napjaté vztahy vyústí až ve vraždu. A hudba hraje v tomto příběhu rozhodující roli. Vydává Host.

František Cinger: Smějící se slzy aneb Soukromý život Jana Wericha
Druhé, doplněné vydání monografie Jana Wericha je na světě. Knihu napsal publicista František Cinger a poprvé ji vydal před devíti roky. Úspěch ho povzbudil k další práci, takže do nového vydání přidal zajímavosti a fakta z Werichova života. Kniha se jmenuje Smějící se slzy aneb soukromý život Jana Wericha, vydává nakladatelství BVD.

Logo

Michala Jendruchová: Už je to za mnou
Michala Jendruchová je novinářka, která prošla těžkým bojem s anorexií. Kniha Už je to za mnou s podtitulem Osobní zpověď bývalé anorektičky – Anorexie a jak se s ní vyrovnat shrnuje její zkušenosti a měla by pomoci všem, kdo se ve svém životě s anorexií setkali, ať už jako její oběti, nebo u někoho ze svých blízkých. V knížce, kterou vydal Vyšehrad, totiž najdeme i výpovědi členů autorčiny rodiny, přátel a také lékařů.

Eva Papoušková: Kosprd a Telecí
Když se kluk jmenuje Kosprd a holka Telecí, nedá se nic dělat, musí spolu kamarádit. Autorka Eva Papoušková svým malým čtenářům říká: „Milé děti, původně jsem chtěla napsat kuchařku s názvem Kopr a telecí, ale naše kočka mi přeběhla po klávesnici počítače a na obrazovce se místo kopr objevilo Kosprd. A tak jsem musela napsat knížku o tomhle Kosprdovi. Když jsem ji dopsala, vzpomněla jsem si, že vlastně vůbec neumím vařit. Takže je dobře, že to takhle dopadlo.“ Veselé příběhy ilustrovala Galina Miklínová, knihu vydal Albatros.


NÁŠ HOST

Ludmila Vítovcová vydala svou knihu Já a tropy poprvé v roce 1986 – a vida, z více než dvacet let starého titulu je dnes opět bestseler. Nakladatelství Jota sáhlo po svižném vyprávění o zážitcích matky dvou malých dětí, která doprovází manžela za prací do Somálska. Vzápětí vyšlo ve stejném nakladatelství pokračování, kniha nazvaná Já a safari, ve které Ludmila Vítovcová na svůj úspěšný předešlý román navázala


RECENZE Davida Žáka

Graham Swift: Škoda, že nejsi se mnou
Škoda, že nejsi se mnou je román britského prozaika Grahama Swifta, v němž hrdina Jack Luxton jednoho deštivého dne rekapituluje svůj život. Sedí na ostrově, jako by byl sám ostrovem uprostřed chladného moře. Vlny omývají břeh a smývají tak nánosy kalu, odhalují střepy okamžiků jednoho narození na farmě, hádky, které mohou rozbít všechno, co je za léta pracně budované, křehké manželství. Veřejné je promícháno s intimním, banální historky střídají ony zásadní a osudové.

Logo

V tomto koktejlu se zákonitě mísí i žánry od historické prózy, po osobní vztahové drama; osudy zemědělců, jejichž chov postihla tragická nemoc šílených krav, teroristický útok 11. září, válka v Iráku, detektivní zápletka. Smrt cítíme z každé stránky, je všudypřítomná jako touha po životě. Luštíme spolu s hrdinou záhady paměti, ta klame, je neúplná, mnohdy zmatená. Historie připomíná spletité a propletené klubko, v němž ale všechno souvisí se vším. Minulost je rozrušována zpřítomnělými neurotizujícími otázkami, hledáním pravdy, kořenů, hledáním sama sebe v chaosu dění. To vše je čtenáři blízké, může se s tím ztotožnit, začít se prohrabávat vlastními příběhy, vytahovat dávno zasuté šuplíky vzpomínek. Uvědomí si však jejich relativnost a nestálost, pochybuje o své paměti, o vlastním životě, který chvílemi připomíná roztrhané útržky snů, nočních můr. Zvlášť tehdy, byl-li účastníkem války jako Jack Luxton, jehož kamarádi, vlastní bratr i nadřízení vnímají jako hrdinu, a přitom je ustrašený jako kdokoli z nás. Alespoň tak se vnímá on sám.

Kromě smrti je v románu všudypřítomný strach, sžíravá žárlivost, neschopnost naplňovat potřeby těch nejbližších. Vztahová krize, která dovádí hrdinu na ostrov, s nímž se může ztotožnit, být uprostřed vln jakoby zvnitřnělý, pohroužený. Podniká nejtěžší cestu, do svého nitra. Je nutné pohřbívat v mysli i ve skutečném světě. Budoucnost je však stále otevřená a úlevná katarze se zjevuje v pravý čas, aby si postavy románu i samotní čtenáři mohli s částečnou úlevou vydechnout a nabrat opět dech a dočasnou vyrovnanost. Při četbě románu Škoda, že tu nejsi se mnou hodně záleží na úhlu pohledu, ten se ovšem může proměňovat, mnohdy si totiž budeme připadat jako list unášený proměnlivým vichrem, co vane chvíli ze severu, pak z jihu, z východu i ze západu. Pokaždé tak vidíme svět i život z jiné stránky i výšky, prostě z jiného úhlu.


SOUTĚŽ
Správná odpověď na minulou otázku: Norbert Frýd
Výherci: R. Hovorková, E. Kantorová, J. Kozel, M. Rajtmajerová, L. Šindleářová, F. Tůma
Nová hádanka : Před 130 roky se narodil Jaroslav Hašek. Bylo to 30. dubna 1883. Hádanka se tentokrát nebude týkat přímo Haškova díla, ale jednoho jeho kamaráda, chtělo by se říci kumpána. Ptáme se na dobrodruha, cestovatele, překladatele Tarzana a spisovatele, autora knihy o putování po Čechách, které podnikl s Jaroslavem Haškem, nazvané Ve dvou se to lépe táhne. Kdo to je?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.