Jinan dvoulaločný je schopný přežít i jadernou katastrofu

16. srpen 2013

Strom dlouhověkých a moudrých – takto je označován jinan, neboli ginkgo biloba v Číně, kde se extrakt z listů užívá jako ochrana zdraví už po staletí.

Samotný strom je velmi vysoký, zdatný a nesmírně dlouhověký. Za zmínku stojí historie stromu ginkgo v Hirošimě, na kterém po jaderné apokalypse vyrašily mladé výhonky a popálený strom ustál výbuch atomové bomby v lokalitě, kde nepřežilo nic živého.

Pro svou mimořádnou odolnost se vysazuje jako okrasná dřevina na místech s největším znečištěním životního prostředí, kde ostatní dřeviny buď hynou, nebo jen velmi špatně rostou.

Jak se dozvíte z dnešního zahrádkáře, ginkgo si můžete vysadit i na rodinnou zahradu. Jak na to, jakou odrůdu zvolit nebo co všechno jeho výtažky léčí, zjišťovala Hana Šoberová. Pavel Chlouba ovšem začal pěkně od začátku, tedy původem rostliny...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.