Jiří Slíva zná recept na depresi: obrázky a písničky. Přijďte se o tom přesvědčit

5. květen 2017

Známého výtvarníka, letošního sedmdesátníka Jiřího Slívu má širší veřejnost spojeného především s kresleným humorem. Asi však nevíte, že tento rodák z Plzně je i nadaným básníkem a také hudebníkem.

„Jako se někteří lidé vyznávají, že je v nějaký okamžik osvítil Duch svatý a začali věřit, tak jsem v devatenácti uvěřil v jazz a od té doby na něj věřím,“ vyjadřuje s odlehčujícím humorem Jiří Slíva svou velkou hudební lásku, která se zrodila v době jeho pražských studií na Vysoké škole ekonomické.

Dosavadní kariéra kytaristy, bubeníka, zpěváka a autora Jiří Slívy si obdiv a pozornost zaslouží. Zahájil ji už v 60. letech, kdy hrál s plzeňskou kapelou Spiders tehdy módní mersey beat. Později doprovázel dvě populární písničkářské dvojice Vodňanský a Skoumal a také Buriana a Dědečka. Dostalo se mu ocenění sdružení Šafrán.

Na debutové představení své vlastní tvorby na hudebním nosiči si musel Jiří Slíva počkat až do roku 2014, kdy vydal Galén hrst jeho hudebně i slovesně hravých krátkých písniček na albu s imperativním názvem Kup si bicí. To je možno doporučit všem příznivcům dobré muziky bez přílišného žánrového rozdělení a vlastně i poezie.

Popularitu následujícímu albu Nemysli na to, které vyšlo v loňském roce, zajistila opět studiová účast party vynikajících muzikantů včetně legendy českého jazzového piana Karla Růžičky. Pro něj to bohužel byla jedna z posledních nahrávek v jeho životě.

Autorský rukopis grafika, kreslíře a ilustrátora Jiřího Slívy si za několik desítek let získal obdiv a přízeň jak v Čechách, tak i v zahraničí. Zájemci si nyní mohou jeho díla prohlédnout ve výstavní galerii Českého rozhlasu České Budějovice, a to do 2. června.

Jiří Slíva zahájil výstavu svých grafik v Českém rozhlase České Budějovice. Jeho díla si můžete prohlédnout v kavárně do 2. června
autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka