Každých 7 minut vejde do zámku Hluboká 45 návštěvníků. Nově je lákají Hostinské pokoje

31. říjen 2017

Během prvních deseti měsíců letošního roku přišlo na zámek Hluboká 278 tisíc lidí. A tím to nekončí. Památka totiž nabízí i zimní prohlídkovou trasu a do 19. listopadu je navíc ještě možné navštívit nově zpřístupněné Hostinské pokoje.

Hluboká je společně s Českým Krumlovem tradičně nejvyhledávanější jihočeskou památkou. Peníze ze vstupného pomohly vzniku nové prohlídkové trasy. „Do Hostinských pokojů se vrátilo téměř 28 milionů korun. Nicméně Národní památkový ústav funguje na principu solidarity, takže objekty, které nejsou tak výdělečné, získávají peníze z těch navštěvovanějších,“ doplňuje mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Hostinské pokoje, jak název napovídá, sloužily k ubytování hostů na Hluboké. „Od samého počátku, kdy Jan Adolf II. začal uvažovat o přestavbě zámku, počítal s tím, že musí zřídit dostatečně pohodlné pokoje pro své hosty. Zámek byl vytížen návštěvníky hlavně v říjnu, kdy se konaly velké a slavné hony,“ vysvětluje kurátorka Mája Havlová.

Památkáři mají k dispozici původní soupisy vybavení jednotlivých pokojů. Devět místností je díky tomu zařízeno stejně jako v roce 1938. Jeden pokoj je vybaven podle obrázku z období kolem roku 1860. Každý apartmán nesl svůj název, většinou podle nejčastěji zde ubytovaných hostů.

Na trase je takzvaná stříbrnice, která představuje výběr nejcennějších stříbrných a zlatých předmětů od doby renesance až po 19. století. Zaujme také pokoj s námořními motivy. „Když v roce 1890 odcházela fregata Schwarzenbergů do výslužby, požádali si o část jejího vybavení, a to potom instalovali tady. Na stupíncích, které vedou do arkýře, jsou části lodního můstku, z nábojů a kulí jsou dekorativní svícny, v rohu popelník,“ ukazuje Mája Havlová.

Kastelánem zámku Hluboká je posledních 15 let Miroslav Pavlíček. S památkami ale spojil svůj život mnohem dřív. Už v roce 1969 prováděl jako brigádník na Orlíku nad Vltavou, seznámil se zde i s manželkou Janou. Po roce 1990 byl kastelánem na zámcích Blatná a Červená Lhota. „Je to práce nádherná, především to prostředí, kde pracujete. To je neopakovatelné, nikde jinde to zažít nemůžete,“ komentuje.

V sezóně vchází do hlubockého zámku každých sedm minut skupina o 45 návštěvnících. „Žádný průvodce se tak nesmí dostat do skluzu s výkladem. Jde o souhru průvodců, v létě jich tu máme 14 až 16, k tomu se musí zvládnout organizace prodeje vstupenek,“ připomíná kastelán.

Klasické pantofle už na zámku nedostanete

Mnohé návštěvníky možná překvapí, že na zámku už nedostanou klasické pantofle. Místo toho stoupnou na speciální zařízení, které obalí botu fólií. „Ta fólie docela šustí, což může sloužit jako pomůcka pro průvodce. Pokud šustění během prohlídky ustane, znamená to, že se návštěvníci přestali pohybovat a poslouchají výklad, který je zaujal,“ dodává s úsměvem Miroslav Pavlíček.

Kromě honosných místností návštěvníky láká také zámecká zahrada. O tu se už více než 40 let stará Jitka Böhmová. „Když jsem sem přišla, park nevypadal jako dnes. Byla to neprostupná džungle, kterou jsme proměňovali. Myslím, že dnes je zahrada taková, jakou ji chtěli Schwarzenbergové. Pokud padne některý ze stromů, nahrazuje se stejným stromem. Vše je sesazeno tak, aby byl park zajímavý ze všech stran,“ vypráví.

Hlubocký zámek si oblíbili i filmaři. Objevil se v řadě pohádek a dalších snímků, ale tím nejznámějším je dosud Pyšná princezna. Natáčení se na začátku 50. let zúčastnila Helena Žípková, které tehdy bylo osm let. „Byl to velký zážitek. Pamatuji si, že když jsem večer vrátila domů, nikdy jsem se nechtěla odlíčit. Také se všechny dívky z komparzu zamilovaly do Miroslava Ráže,“ vzpomíná s úsměvem. Na Hluboké žije dodnes a vůbec jí nevadí, že sem proudí davy turistů, je ráda, že město žije.

Z místností nové prohlídkové trasy na zámku Hluboká vysílal Český rozhlas České Budějovice rozhovory s hosty - sešli se tu i docházející kastelán Miroslav Pavlíček a jeho nástupce Martin Slaba

Chystá se výměna kastelánů

Zámek Hluboká čeká teď další velká změna. Kastelán Miroslav Pavlíček odchází do důchodu. „Oproti Červené Lhotě je tady provoz daleko složitější. Když jsem přišel, byly tu dvě prohlídkové trasy - Reprezentační pokoje a Kuchyně. Jsem rád, že se mi podařilo postupně rozšířit nabídku o další dvě prohlídkové trasy - Soukromé apartmány a teď Hostinské pokoje,“ hodnotí.

Jeho nástupcem bude dosavadní ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Martin Slaba. Ten se chce podle svých slov nejprve seznámit se s objektem a navázat na to, co je dobré. Potom bude pokračovat i s vlastními nápady.

„Přeji mu, aby ho práce vždycky těšila, aby tu měl každý rok 300 tisíc spokojených návštěvníků a aby dostal vždy dostatek prostředků na investice a údržbu,“ uzavírá odcházející kastelán Miroslav Pavlíček.

Spustit audio

Související