Kdo je mimoň? Jak odpoví děti a jak dospělí? A na co jsou hrábě? Pobaví Rodinná abeceda

9. říjen 2015
Rodinná abeceda

Máma, táta, babi, děda, to je naše abeceda.

Svět kolem nás se neustále mění, zrychluje. Slova, která byla pro naše rodiče úplně běžná, děti už možná ani neznají. Rozumíme si ještě? Snad tomu napomůže nová rubrika ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice Rodinná abeceda.

Autorka Ivana Šimánková natáčí s dětmi, rodiči a prarodiči. Ptá se jich, co znamenají nejrůznější slova, jména pojmy. A už v prvních dílech se objeví spousta odpovědí, které posluchače pobaví a možná i přimějí k zamyšlení.

Hrábě, valcha, pec, Karel Gott, vejminek, selfie, žebřiňák, sushi, mimoň. O tom se mluví v prvních dílech Rodinné abecedy. Poslechněte si ukázku.

Rodinnou abecedu začíná Český rozhlas České Budějovice vysílat v pondělí 12. října. Uslyšíte ji denně v ranním programu, po zprávách v půl sedmé. Repríza pak zazní v první hodině Písniček pro radost, tedy mezi 10. a 11. hodinou.

První díly natáčela Ivana Šimánková v dětském centru ve školce Strom života v Českých Budějovicích, na základní škole v Rudolfově, v Centru sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích, ptala se kolemjdoucích v parku i u obchodních center. „Dostala jsem tolik krásných odpovědí a dětských reakcí. Moc mě mrzelo, když jsem je všechny nemohla do vysílání zařadit,“ komentuje autorka.

Připravuje: Ivana Šimánková

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.