Klíště můžete chytit i v centru města. Boreliózu poznáte podle skvrny, u encefalitidy to neplatí

14. červen 2015

Téma prevence klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy se vrací rok co rok, přesto zůstáváme asi stejně nepoučitelní. Vždy se totiž nakazí další lidé.

Je to tak? To byla úvodní otázka na Ludmilu Sattranovou, vedoucí lékařku Centra očkování při Zdravotním ústavu v Českých Budějovicích, v pořadu Zdravíčko.

„Je to bohužel tak. A je to dáno tím, že klíšťata s námi zkrátka žijí a s námi se jim líbí. Mají ráda přibližně stejné podmínky jako my, teplo, trochu vlhko, tady v jižních Čechách se jim obzvlášť daří - v trávě kolem potoků, řek a rybníků,“ uvedla.

Také vyvrátila mýtus, že klíšťata na nás padají ze stromů. „Žijí v podrostu při zemi. Spíš než v lese chytíme klíště na pokraji lesa, na břehu u vody a v parcích, klidně i v centru Českých Budějovic.“

Výskyt klíšťat, jejich aktivita a nakažlivost se počítá ze skutečného sběru v terénu. Jestliže je více než pět procent z nich infikováno, je už oblast označena za ohnisko nákazy. „V jižních Čechách se vyskytují infikovaná klíšťata tradičně na Římovsku, Českokrumlovsku, ale už i na Prachaticku nebo v okolí Lipenské nádrže, kde ještě před pětadvaceti lety, prakticky nebyla. Je zřejmé, že se klíšťata přesouvají i do vyšších oblastí, což souvisí se změnou klimatu,“ vysvětluje Ludmila Sattranová.

Komplikace mohou být až život ohrožující

Nakazit se lidé mohou od dospělého klíštěte ale i od nižšího vývojového stádia - klíšťátka, které je tak malé a průhledné, že je pro naše oko téměř neviditelné. „Ani se neudrží, jen se od nás napije a odpadne, takže si myslíme, že jsme žádné klíště ani neměli. Pak neočekáváme, že by zdravotní potíže mohly souviset s nákazou od klíštěte, a o to komplikovanější je zachytit onemocnění včas,“ upozorňuje lékařka.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, u nějž se nedá léčit příčina, jen příznaky a následky. „Projeví se asi za 14 dní od nakažení, a to bolestmi hlavy, teplotou, únavou. Příznaky podobné viróze trvají asi týden a pak buďto onemocnění zcela ustoupí, anebo se zhruba za další týden až dva vrátí druhá fáze, která se už většinou nedá zvládnout bez hospitalizace,“ popisuje Ludmila Sattranová.

Protože u encefalitidy jde o napadení centrálního nervového systému virem, mohou být komplikace druhého stádia až život ohrožující: těžké bolesti hlavy, závratě až bezvědomí, pohybové obtíže, postižení mozku. „I vyléčená klíšťovka velmi často snižuje dlouhodobě kvalitu života,“ varuje Ludmila Sattranová. „Nejsou zřídkavé případy, že lidé musejí odejít do invalidního důchodu, protože se nesoustředí, bolí je hlava, mají potíže se spánkem, sluchem, zrakem, jsou velmi unavitelní." Proti klíšťové encefalitidě se ale můžete nechat očkovat.

Očkování (ilustrační foto)

Oproti tomu lymská borelióza je bakteriálního původu a dá se na ni působit antibiotiky. „Nevýhodou je ale, že borelie mění své antigenní struktury, proto se nedaří vyrobit účinnou vakcínu,“ říká vedoucí lékařka Centra očkování při Zdravotním ústavu v Českých Budějovicích.

„Borelióza je zrádná v tom, že může mít velké množství příznaků. Prvním je zarudnutí pokožky v okolí přisátí, tedy skvrna. U encefalitidy nic takového nenajdete. Skvrna je projevem zánětlivého procesu kolem vpichu. Nesvědí, nebolí ani není hmatná, je jenom vidět a postupem času může z prostředku vybledávat a zbyde takový prstýnek. Tím to může všechno skončit, ale nemusí,“ popisuje Ludmila Sattranová.

„Jestli onemocníme a jak, záleží i na tom, jak jsme geneticky vybaveni. Například lidé s rodovým sklonem k revmatu mají vyšší pravděpodobnost, že u nich borélie způsobí bolesti svalů, bolesti kloubů. Ale ony dokáží napodobovat různá onemocnění, někdy je velmi těžké je odhalit. Je to nehnisavý zánět, kterému se tělo brání nárazově. Někdy hlava a svaly bolí, někdy ne, někdo má teplotu, někdo ne, bolesti jsou stěhovavé a může to trvat roky,“ doplňuje.

Jemné obtíže, kterými občas trpí každý z nás, mohou tedy s boreliózou souviset? „Mohou i nemusejí. Dokonce ani z krve není snadno odhalitelné, zda aktuálně tímto onemocněním trpíme. Dalším zdrojem informací je pro nás mozkomíšní mok. Ale asi 30 procent z nás v těle protilátky na borélii má, tedy přišlo s ní do styku, přesto všichni zdaleka netrpíme boreliózou. Každopádně dlouhodobější antibiotická léčba může pomoci,“ uzavírá Ludmila Sattranová.

Z OTÁZEK POSLUCHAČŮ:

Může se borelióza u jednoho člověka objevit za život vícekrát, opakovat se?
Bohužel boreliózu můžete chytit opakovaně, naproti tomu encefalitidu můžete mít jenom jednou.

Nechávám se pravidelně očkovat proti klíšťovce. Proč cena v průběhu let narostla na několikanásobek?
Protože ta vakcína je čím dál tím dražší a my lékaři nemáme žádnou možnost to ovlivnit. Je to cena od výrobce.

Je kromě očkování jiná ochrana proti klíšťatům?
Oblečením – nechodit do přírody v krátkých kalhotách, užívat repelenty, osvědčily se i repelentní náramky, je to obdoba těch psích, navlékají se na ruku, na nohu, na kočárek… Při užívání krémů, sprejů a olejů nezapomínejme na místa za ušima, v podkoleních jamkách, v podpaží – to jsou místa, kde se klíšťatům líbí, je tam jemná kůže, není tam dobře vidět a mohou se tam nerušeně přisát.

Klíšťová encefalitida a lymská borelióza
Spustit audio

Související