Knižní tipy na dlouhé zimní večery – Medvědín i vtipný příběh od scénáristy Simpsonových

11. leden 2018

Odmalička má vztah ke knihám, pochází z rodiny, ve které se vždy hodně četlo. S literaturou pak spojila i své povolání. Václava Medalová Hůdová je dnes vedoucí pobočky Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech.

V její hlavě se například zrodila kouzelná kapesnice Zauzlína, kterou tu používají jako čtecího maskota. Poprvé se objevila v pohádce, kterou vymyslela pro svého syna Hynka, ale postupně se stala kamarádkou mnoha dalších dětí.

Václava Medalová Hůdová stále sleduje knižní novinky a pro dlouhé zimní večery má pro čtenáře čtyři tipy:

Dona Tarttová – Tajná historie
Osobně mám tuto autorku velmi ráda, jako první jsem četla román Stehlík, za který v roce 2014 získala Pulitzerovu cenu. Tajná historie je taková detektivka naruby, to znamená, že se hned v úvodu dozvíme, kdo je pachatelem, ale knize to na napínavosti a spádu děje vůbec nic neubere. Tarttová je skvělá ve vykreslování postav i celkovém stavění situací. Všechny její knížky, ačkoli jsou to bichle, se výborně čtou. Jsou to přesně ty knihy, které člověk nemůže odložit.

Václav Matějka – Jak se hledá perla
Filmový režisér, scénárista a spisovatel se v téhle knize vrací do svého dětství. Příběh je částečně autobiografický, popisuje život v Katovicích během posledních pár měsíců války a osvobození. Sám autor knihu představí 14. února v pobočce naší knihovny na Lidické třídě.

Fredrik Backman – Medvědín
Tento autor je u nás velmi oblíbený. Jeho nejnovější román pojednává zase o takové malé skupince lidí z jednoho města, kteří se musejí naučit společně fungovat a udělat něco pro to, aby jejich městečko žilo a bylo lákavé pro turisty. V tomhle případě by měl být tím lákadlem lední hokej.

Joel H. Cohen - Jak prohrát maraton
Vhodná kniha pro ty, kteří se třeba trápí tím, že tak úplně neplní novoroční předsevzetí. Autor je scénáristou seriálu Simpsonovi a velmi vtipně píše o tom, jak se vypořádat s tím, že jsme lenoši, že bychom možná chtěli začít trochu sportovat, ale absolutně v tom nedokážeme najít to uspokojení, euforii a báječné pocity, které se dostavují u všech těch, kteří nám o běhání nadšeně vykládají.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio