Kolo je prostě svoboda, říká Kateřina Neumannová, která jezdí na Šumavě i v Itálii

13. květen 2017

Byla první českou sportovkyní, která závodila na zimní i letní olympiádě. Kateřina Neumannová je známá především díky svým úspěchům v běhu na lyžích, ale dařilo se jí i v cyklistice. O své láce ke kolu mluvila ve speciálním dílu seriálu Návod na cyklistiku.

„Kolo pro mě kdysi bylo důležitým tréninkovým prostředek a teď je to hobby, koníček. Cyklistikou vždy trávím část léta. Prostě kolo je taková svoboda, není problém se sebrat a vyjet na dvě hodiny na výlet a vidět něco hezkého,“ říká.

Kateřina Neumannová bydlí v srdci Šumavy. Zde má také svou oblíbenou trasu pro jízdu na kole. „Miluji cestu ze Zadova přes Borovou Ladu na Strážný a pak se zpátky vracím po turistické červené, která vede prakticky po státních hranicích směrem na Knížecí Pláně, na prameny Vltavy a Kvildu. Je to krásný okruh, ale náročnější. Pro rodiny s dětmi a méně zdatné cyklisty bych doporučovala cokoli z Modravy, okolo potoka na Březník nebo naopak z Kvildy na prameny Vltavy, na Bučinu,“ komentuje.

Kromě Šumavy je jejím oblíbeným místem pro cyklistiku italské Trentino. „To je prostě cyklistický ráj, tam si s sebou kolo beru velmi často,“ říká.

Co se však týče vztahu cyklistů a motoristů, přiznává, že v Čechách se příliš bezpečně necítí. „Raději jezdím na horském kole, na silnici mám trochu strach. Jsou země, kde se jezdí podstatně bezpečněji, ale musím říct, že jsem zažila i země, kde se jezdí ještě mnohem hůř než u nás. Důležité je nespoléhat, že vám někdo dá přednost tam, kde má, a být obezřetný,“ komentuje.

Na kole Kateřina Neumannová jezdí od začátku své lyžařské kariéry. Pro lyžaře je totiž cyklistika součástí přípravy. To, že začala i závodit, ale mělo jiný důvod. „Měla jsem štěstí, že jsem zažila boom horských kol. Zrovna se objevila na trhu, byla novinkou, začaly se na nich jezdit závody. Já jsem tehdy byla plná sil a opravdu jsem na kole trénovala, tak jsem toho využila a chytila jsem právě ten rozjezd horské cyklistiky. Díky tomu jsem i závodila a nějaké úspěchy si vyjezdila,“ vypráví.

O lásce ke kolu mluvila s Kateřinou Neumannovou autorka pořadu Návod na cyklistiku Mária Pfeiferová

Přiznává však, že dceru Lucii se jí pro cyklistiku nadchnout nepodařilo. „Snila jsem o tom, že budeme na Šumavě jezdit na výlety, a odmalička měla úžasná kolečka, ale většinou jsme je předávaly dál téměř nepoužitá. Lucku bavilo jezdit jenom, když jsem jí zařídila nějakou kamarádku, když jela se mnou sama, bylo to vždycky trápení a dost často to skončilo brekem, přestože jsem se jí snažila tlačit do kopce a vybírala co nejjednodušší terény. Prostě kolo jí neučarovalo a mám pocit, že až teď se to trochu mění. Boj už jsem to vzdala, řekla jsem, že až bude chtít kolo, tak jí ho zajistím, ale tenisová raketa nebo lyže jsou jí daleko bližší,“ dodává Kateřina Neumannová.

NÁVOD NA CYKLISTIKU - seriál o všem, co patří k jízdě na kole. Připravuje Mária Pfeiferová, odborným garantem je Lukáš Martinek, bývalý profesionální cyklista, který nyní působí na Západočeské univerzitě v Plzni jako odborník na veřejné zdraví.

Všechny díly najdete zde.

autoři: pfr , Andrea Poláková
Spustit audio

Související