Kombajn, sekačky, dožínky i zahradnické rady. Živitelka patří ke konci léta v Budějovicích

29. srpen 2016

Ucelený pohled do zemědělství a potravinářství tradičně nabízí Země Živitelka v Českých Budějovicích. Výstava, jejíž součástí jsou i Národní dožínky a bohatý doprovodný program, je velmi oblíbená. Výstavištěm procházejí tisíce lidí.

„Je zde téměř 500 vystavovatelů z 21 zemí světa, nejdále z Japonska. Země Živitelka ukazuje současnou situaci v zemědělství. Přináší návštěvníkům v koncentrované podobě to, co je v současnosti na trhu. Letos se mi líbil ale i retro kombajn z roku 1971,“ připomíná tisková mluvčí výstaviště Naďa Schubertová.

Venkovní prostory výstaviště i pavilony zaplnily zemědělské stroje, sekačky na trávu, dotované kotle, ale i nádrže na dešťovou vodu, různé vychytávky jako například sběrač ořechů nebo ukázka historické zemědělské techniky.

„Všechno se nám tady líbilo, byly jsme moc spokojené. Navíc když nám tady vyhrávala dechovka, bylo to skvělé,“ pochvalovaly si při odchodu z areálu návštěvnice z Klatov.

Další z návštěvnic přišla pro radu. „Zajímalo mě, proč mi nevykvetly mečíky, a dozvěděla jsem se, že jsou nejspíš napadené třásněnkou mečíkovou,“ prozradila. Odborník na výstavišti skutečně podle svých slov zodpověděl mnoho dotazů týkajících se chorob a škůdců.

Sobotní den na Zemi Živitelce tradičně patří Národním dožínkám. A žně v České republice podle zástupce Jihočeské agrární komory Vlastimila Daňhela skutečně skončí krátce po výstavě. „Sklízí se poslední hektary. Stihli bychom to i dřív, ale letos nás dost zlobilo počasí,“ uvedl.

V českém zemědělství je podle něj spousta dobrých hospodářů, kteří svému oboru rozumí a mají skvělé výsledky. Letošní celorepubliková úroda bude velmi dobrá. „Dosáhneme celkem 7,8 milionu tun obilí. Bude to asi čtvrtá nejlepší úroda v historii. V samotných jižních Čechách jsme na tom ale trochu hůře, pod republikovým průměrem, právě kvůli počasí,“ doplnil.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.