Krejčové v divadle nejraději šijí dlouhé róby. Vůbec jim nevadí, že jsou nejpracnější

18. únor 2017

Jejich práci vidíte při každém představení. Šijí totiž kostýmy pro herečky, baletky i operní pěvkyně. Jako umělecké krejčové pracují v Jihočeském divadle Ludmila Hovorková a Petra Steineckerová.

„Teď připravujeme takový řecký kostým na baletku. Dělá se sukýnka z molitanu, vystřihávají se tam i otvory, aby to bylo takové umělecké. Střihačka nám to nastřihá a my kostým ušijeme. Pak se to vyzkouší a dodělá do finální podoby,“ ukazuje svou práci umělecká krejčová.

Z molitanu se přitom nešije často. „Teď je takový trend, takže jsme to také vyzkoušeli. Není to úplně jednoduché, protože molitan různě odstává, odchlipuje se od těla, je to taková tvůrčí práce, což je dobře, ale někdy to dá zabrat,“ dodává druhá krejčová.

Do divadla přišla po zkušenosti s šitím ve vlastním salonu. „Měla jsem zakázkovou výrobu, ale v dnešní době není jednoduché vytvořit si klientelu, takže jsem požádala, jestli by mě nevzali do divadla, a vyšlo to,“ vzpomíná.

V divadle je spokojenější. „Když pracujete se zákaznicemi, je to náročnější. Mají různé nálady a často se jim něco nelíbí, i když to uděláte přesně tak, jak chtěly. Kdežto v divadle je to dané. Musíme poslouchat jak my krejčové, tak ti, kdo v tom budou hrát,“ vysvětluje.

Umělecká krejčová musí zvládnout ušít kostým třeba z molitanu

I tak se ale objevují reklamace. „Reklamace jsou vždycky a všude, takže i tady. Když totiž nejdeme na zkoušku, tak nevíme, co přesně budou herci v šatech dělat. Ušijeme kostým podle návrhu, ale herečka na jevišti třeba leze po žebříku a vadí šíře sukně, délka, takže se to začne upravovat, musí se to přizpůsobit,“ říká kostýmní výtvarnice.

Obě se shodují, že nejraději šijí klasické dlouhé nabírané šaty, tedy róby, které jsou pro divadlo nejtypičtější. A vůbec jim nevadí, že právě s těmito kostýmy mají nejvíc práce. „Když to potom vidíte na jevišti, když v tom herečka vyjde, tak je to úplně úžasné. Vidíme, jak se nám to povedlo, jak všechno sedí, jak je to nazdobené. To je potom pro nás pochvala,“ uzavírají.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio