Která z nových dechovek se vám líbí? Hlasujte v naší hitparádě - 5. kolo

29. květen 2016

V květnu a červnu uslyšíte každou neděli na závěr Písniček pro radost novou rubriku 7x7 jarních dechovek. Jedná se o hitparádu, v níž představujeme novinky dechovkové scény. A vy můžete vybrat ty nejlepší hlasováním na našem webu.

Po mnoha letech tak Český rozhlas České Budějovice volně navazuje na dechovkovou hitparádu Josefa Martíška Fajfka. Od poloviny 90. let, kdy se Fajfka vysílala, se ale dechovková scéna dost proměnila a hlavně se v žánru objevili noví autoři. My proto v pořadu připomínáme nejvýše tři roky staré skladby.

Hlasování 5. kola skončilo. Děkujeme za hlasy.
1. místo - Řečické zvony
2. místo - Voňavá
3. místo - Muziko, muziko

Další díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.


Která z novinek vás zaujala? Dejte nám vědět prostřednictvím ankety. Odeslat můžete jeden hlas.
V pátém kole, které trvá do 2. června, máte na výběr z těchto písní:

0:00
/
0:00

Černovická dechovka - Muziko, muziko
Polka Antonína Lipperta, známého učitele hudby z Kamenice nad Lipou, jehož životní dráha se uzavřela v 95 letech. V Černovické dechovce stále hraje mnoho jeho žáků. Písničku zpívají Hana Svitáková, Helena Šafratová a Miloslav Vyhnálek.

0:00
/
0:00

Veselka - Snění
Hudební tempo a nálada tanga Františka Novotného se pojí s textem Míly Cinka ve skladbě Snění. Na nejnovějším albu Veselky Ladislava Kubeše píseň zpívají Ivana Zbořilová a Milan Černohouz.

0:00
/
0:00

Křídlovanka - Říkej mi lásko
Jiří Pohnán, mladý trumpetista, miluje a skládá muziku všeho druhu, úspěšný je i na poli dechovky. Jeho valčík otextoval Vladimír Salčák. Píseň najdete na posledním albu Křídlovanky, zpívají Jiřina Vlachová a Vladislav Jiroud.

0:00
/
0:00

Řečická kapela - Řečické zvony
Zpěvák Řečické kapely Petr Žižka pro svou píseň žádného textaře nehledal a slova napsal sám. Ve studiu se u mikrofonu sešel s druhým zpěvákem Janem Dvořákem. Skladbu najdete na albu Městečko v kraji rybníků.

0:00
/
0:00

Dačická hudba z Marsu Revajvl - Voňavá
Odchovanci ZUŠ z Dačic založili vlastní kapelu, která má navzdory netradičnímu názvu docela tradiční a široký repertoár. Na svém zatím jediném albu nahráli polku Václava Maňase mladšího s textem Stanislava Pěnčíka.

0:00
/
0:00

Blatnička - Pár slůvek
Blatnička pochází z Moravského Slovácka a v obrovské konkurenci jihomoravských dechových kapel se neztrácí. Hudbu pro valčík Pár slůvek složil Ladislav Prudík, slova přidal Antonín Pernička. Zpívají Pavla Holubíková, Petra Nožičková a Marek Válek.

0:00
/
0:00

Telčská dechovka - Kamenná pohádka
Novotou ještě voní album Telčí hudba zní. Je na něm i tango Kamenná pohádka, které složil bývalý dlouholetý člen kapely Jaroslav Čajka. Text Františka Šilhavého zpívají Věra Svátková a skladatelův syn Jaroslav Čajka mladší.


Po odvysílání všech sedmi kol pořadu se můžete těšit na speciální závěrečný díl. Uslyšíte všechny dechovky, které se vám nejvíce líbily, pohromadě.

Spustit audio