Která z nových dechovek se vám líbí? Hlasujte v naší hitparádě - 6. kolo

5. červen 2016

Ještě po dvě červnové neděle uslyšíte na závěr Písniček pro radost novou rubriku 7x7 jarních dechovek. Jedná se o hitparádu, v níž představujeme novinky dechovkové scény. A vy můžete vybrat ty nejlepší hlasováním na našem webu.

Děkujeme za všechny hlasy v dosavadních pěti kolech. Zájem byl opravdu veliký. S radostí vám proto nabízíme kolo šesté, čímž se naše jarní hitparáda blíží ke svému závěru, jedná se totiž už o předposlední díl. I tentokrát máte na výběr z novinek dechovkového žánru, které v posledních letech obohatily naši fonotéku.

Hlasování 6. kola skončilo. Děkujeme za hlasy.
1. místo - Novosedelský valčík
2. místo - Každá láska něco stojí
3. místo - Slavík zpívá nad dědinú

Další díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.


Která z novinek vás zaujala? Dejte nám vědět prostřednictvím ankety. Odeslat můžete jeden hlas.
V šestém kole, které trvá do 9. června, máte na výběr z těchto písní:

0:00
/
0:00

Telčská dechovka - Město nad Dyjí
Tango, které najdete na čerstvém albu kapely, pochází z tvůrčího odkazu Vladimíra Fuky. Jaké město nad Dyjí vložil do svého textu Jiří Nerad, vám prozradí Věra Svátková a Ctibor Soukup.

Sobuláci - Slavík zpívá nad dědinú
V kraji plném slunce a vína, nedaleko Kyjova se nachází obec Sobůlky. A zde je doma temperamentní kapela, která tímto zažívá premiéru v programu Českého rozhlasu České Budějovice. Valčík zpívají Petra Tomanová a autorka textu Venuše Sváčková.

Záhorienka - Každá láska něco stojí
Slovenská kapela má v osazenstvu i moravské sousedy. Hudbu k polce Každá láska něco stojí společně složili Jaroslav Fišer a Josef Rapáč, text napsal Marián Polakovič. Zpívají Alena Rapáčová a Libor Cupal.

Jihočeští Rodáci - Novosedelský valčík
Na své poslední album zařadili Jihočeští Rodáci také několik původních autorských počinů. Novosedelský valčík Jana Špuláka společně zpívají matka a dcera Anna Čížková a Ivanka Čížková, přidává se k nim Jan Dvořák.

0:00
/
0:00

Plzeňská dvanáctka - Moje oči
Skladatel Karel Fictum ze Staňkova si moc přál natočit vlastní autorské CD. Když byla před dvěma lety práce v nejlepším, náhle zemřel. Přesto se album podařilo dokončit a je na něm mimo jiné polka Moje oči s textem Josefa Vašíčka. Hraje ji Plzeňská dvanáctka.

Sedmikráska - Chaloupky z Vysočiny
Skladatel a textař Bohuslav Zavřel dodává svou tvorbu především vlašimské Sebrance. Jeho valčík Chaloupky z Vysočiny se ale zalíbil i vltavotýnské Sedmikrásce, která ho nahrála se sólisty Radkou Hlouškovou a Lubomírem Pudilem na své první album.

Venkovská kapela - Krásy země české
Píseň Krásy země české pochází z autorské dílny Jaromíra Špinara a loni ji na své album nahrála Venkovská kapela, dechovka od Žďáru nad Sázavou. S ní zpívají Marta Řezníčková a Oldřich Růžička.


Po odvysílání všech sedmi kol pořadu se můžete těšit na speciální závěrečný díl. Uslyšíte všechny dechovky, které se vám nejvíce líbily, pohromadě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.