Který olej používat v kuchyni a proč je nutné se protahovat? Zkuste také cvičení s naším videem

2. leden 2016

Asi málokdo si dovede představit, že by v kuchyni neměl žádný rostlinný olej. Lidé k přípravě oblíbených jídel obvykle používají dokonce více druhů. Víte však, které oleje jsou z výživového hlediska vhodné a které se hodí například na studenou kuchyni?

Olivový olej se díky své chuti hodně využívá při přípravě studených pokrmů. Extra panenský olivový olej je ale výhodný i z hlediska výživy. Obsahuje prospěšné mastné kyseliny a pozitivně působící rostlinné steroly, antioxidanty a vitaminy rozpustné v tuku. Současně také snižuje hladinu cholesterolu a pozitivně působí na kardiovaskulární systém.

Extra panenský olivový olej se hodí především na studenou přípravu pokrmů. Pokud byste jej chtěli používat i pro tepelnou přípravu, sáhněte po takovém, který je pro tento účel přímo určený.

Zdraví prospěšný je také řepkový olej, jehož kvality lidé zatím nedoceňují. Má velmi dobrý poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami a jsou mu připisovány podobné zdravotní benefity jako u oleje olivového.

Řepkový olej se hodí především na tepelnou úpravu pokrmů, jelikož vykazuje velmi dobrou teplotní stabilitu. Použít se pochopitelně dá i ve studené kuchyni, ale z hlediska chuti nedosahuje kvalit oleje olivového. Řepkový olej je určitě lepší variantou v porovnání s olejem slunečnicovým, který obsahuje velmi negativní poměr mezi již zmíněnými omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.

V poslední době se propaguje kokosový olej. Z výživového hlediska je však jeho používání problematické, protože obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které představují určitou hrozbu v podobě kardiovaskulárních onemocnění. Především z tohoto důvodu by se měl kokosový olej používat pouze příležitostně, například při přípravě sladkých pokrmů.

Asi největší hrozbou je ale olej palmový. Ten nelze považovat za zdraví prospěšný a navíc jeho výroba negativně ovlivňuje životní prostředí. Poptávka nadnárodních potravinářských korporací po palmovém oleji je tak velká, že se kvůli jeho produkci neustále kácí deštné pralesy. To má katastrofální dopad na rostliny i živočichy, některé druhy zvířat jsou na pokraji vyhynutí. Palmový olej je však velmi levný a dostupný, a proto se hojně využívá při výrobě nejrůznějších potravin.

Strečink není jen pro sportovce. Díky protahování se vám nezkrátí svaly

Při běžném každodenním pohybu a cvičení se zapojují svaly. Totéž ale platí i pro dlouhodobé sezení nebo nevhodnou pracovní polohu. Následkem toho dochází ke stažení svalu a po čase se sval zkrátí. Zkrácené svaly způsobují sníženou výkonnost, bolesti zad, šíje a kyčlí a také velké riziko zranění při rychlém nebo nečekaném pohybu (uklouznutí, úskok před autem).

Protažení zadní strany stehna. Vždy se předklánějte s výdechem a opět hlídejte záda, která musí zůstat v oblasti bederní páteře rovná. V pozici, kdy pnutí bude příjemné, zastavte a setrvejte alespoň 15 vteřin

Předejít tomu můžeme protahováním neboli strečinkem. Správný strečink má pozitivní vliv na pružnost svalů, urychluje svalovou regeneraci a velmi dobře psychicky uvolňuje.

Nemyslete si, že strečink je určen pouze pro sportovce. Lidé se často mylně domnívají, že když se nehýbou, nemusí se přece snažit o relaxaci. To je velká chyba.

Základem kvalitního protažení je zahřátý a uvolněný sval - protahujte se v místnosti s příjemnou pokojovou teplotou. Ztuhlý a neuvolněný sval nelze protáhnout, proto pozor na strečink po velmi náročném sportovním výkonu. V tomto případě je lepší nechat přetížené svaly jeden až dva dny v klidu a až poté se snažit o jejich protažení.

Strečink je relaxačním cvičením, provádějte ho v klidu. Začněte s protahováním od hlavy a pokračujte k dolním končetinám. To proto, abyste nezapomněli na žádnou část těla. Z výchozí polohy cvik provádějte s výdechem a pomalu. Aby byl cvik skutečně účinný, měla by doba protažení trvat dvacet až třicet vteřin.

Protahujte se tak, aby vám to bylo pocitově příjemné. V žádném případě byste neměli cítit nepříjemné pálení nebo dokonce řezání ve svalu. Při pocitu příjemného napětí cvik zastavte a soustřeďte se na protahovaný sval. Pokud napětí po chvíli odezní, můžete pokračovat o kousek dál. Poté se s nádechem velmi pomalu vraťte do výchozí polohy. Každý cvik podle potřeby opakujte dvakrát nebo třikrát.

Aby se svaly dokonale protáhly, je třeba uvolnit celé tělo. Proto by se měl strečink provádět nejlépe vleže nebo v sedu. Ve stoje je aktivních příliš mnoho svalových skupin a strečink má vliv pouze na malou část protahovaného svalu.

Častou chybou při strečinku je hmitání. Toho se důsledně vyvarujte. Hmit při protažení svalu způsobuje jeho poškozování a takové protahování spíše škodí.

Dalším omylem je, že důkladný strečink má probíhat před cvičením. V tomto případě doporučujeme spíše dynamickou rozcvičku a velmi krátké protažení velkých svalových skupin. Důkladný strečink provádějte po cvičení, a to s odstupem minimálně tří hodin. Pak je teprve strečink účinný.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.