Kupujte ryby s jasnýma očima a dojděte si pro ně pěšky! Uděláte hned dvě věci pro zdraví

12. prosinec 2015

Ryby jsou zdrojem plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin, kvalitních omega-3 mastných kyselin, vitamínů A, D a minerálních látek. Přesto se na stolech českých domácností příliš nevyskytují. Průměrná spotřeba se pohybuje mezi pěti a šesti kilogramy na osobu za rok.

I když je v současnosti nabídka ryb na našem trhu velmi dobrá a za dobrou cenu, v lidech neustále přetrvává určitá nelibost k jejich nákupu. Pravidelná konzumace ryb přitom velmi prospívá zdraví. Rybí maso a tuk obsahují mnoho látek, které chrání před nemocemi srdce a cév, rakovinou tlustého střeva, prostaty, konečníku a Alzheimerovou chorobou.

Ideálně byste měli ryby jíst dvakrát až třikrát týdně. Preferujte ryby čerstvé, jejich kulinářská úprava by měla být co nejjednodušší. Snažte se vyhnout polotovarům, jako jsou například rybí prsty, které s kvalitní rybou a zásadami zdravého životního stylu nemají nic společného.

Vybírejte ze sladkovodních i mořských ryb. Mořské ryby obsahují více omega-3 mastných kyselin, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Na druhou stranu mohou obsahovat určité množství těžkých kovů. Maso sladkovodních ryb má méně omega-3 mastných kyselin a je méně tučné. Někteří lidé se záměrně vyhýbají konzumaci tučnějších ryb, například makrel. To však není nutné, klidně si tučnější rybu dopřejte.

A jak poznáme, že je ryba opravdu čerstvá? Musí mít jasné nezamlžené oči, žábry jasně červené, nezašedlé a kůži lesklou. Při stisknutí masité části nezůstávají na rybě deformity a ryba je cítit pouze rybí vůní.

Pomerančovo-medová pečená ryba s čočkou

Suroviny:
2 velké filety mořského vlka s kůží (nebo jiné bělomasé ryby)
kůra a šťáva z ½ pomeranče
2 lžičky tekutého medu
2 lžičky hrubozrnné hořčice
2 lžičky panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
250 g vařené drobné čočky
100 g polníčku
nasekaný malý svazek petrželky
nasekaný malý svazek kopru

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180 stupňů. Každý rybí filet položte kůží dolů na alobal. Promíchejte strouhanou pomerančovou kůru, med, hořčici a 1 lžíci olivového oleje, osolte a opepřete. Marinádou potřete rybí filety a pak je uzavřete do alobalu. Balíčky položte na plech a pečte zhruba 10 minut, až se bude rybí maso oddělovat na jemné plátky.

Čočku prohřejte a promíchejte s pomerančovou šťávou, zbylým olivovým olejem, polníčkem, petrželkou a koprem, osolte a opepřete. Rozdělte ji na talíř a položte na ni upečenou rybu. Pokapejte šťávou z pečení, která zbyla v alobalové kapse, a hned podávejte.


Pro ryby si dojděte pěšky

Chůze je jednou z nejlepších fyzických aktivit. Je součástí našeho života od prvních krůčků v dětství, přes produktivní věk až do stáří. I ve stáří se snažte za každou cenu chodit, s pomocí hůlky, berlí nebo chodítka.

Chůze je přirozeným pohybem, kdy zapojujete dolní i horní končetiny. Chodidlo při došlapu pokládejte do osy chůze. Pozor na vybočené špičky

Mnoho výzkumů dokazuje, že pokud člověk vykoná minimálně šest tisíc kroků za den, pokryje tím celodenní potřebu pohybové aktivity. Bohužel s nástupem automobilů a hromadných dopravních prostředků ubývá přirozené potřeby chůze.

Chůze prokazatelně pomáhá snížit riziko infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a infarktu dolních končetin. Podporuje citlivost buněk na inzulín a zlepšuje tak zpracovávání krevního cukru, čímž předchází cukrovce nebo toto onemocnění zmírňuje. Pravidelná chůze má i velmi pozitivní účinek v prevenci nádorových onemocnění.

S nástupem podzimu navíc chůze prokazatelně zlepšuje náladu a přispívá k potlačení depresivních stavů. Jedná se o nanejvýš bezpečný pohyb. I v ročních obdobích, kdy ubývá denního světla, si můžete vyhlédnout osvětlenou trasu. Volte ale kvalitní obuv a vhodné oblečení, vybírejte si funkční prádlo a oblečení, které vám zajistí komfort a při promoknutí nestudí tolik jako promoklé džíny nebo tepláky.

Chůze je tou nejobyčejnější, finančně a časově nenáročnou pohybovou aktivitou, která má blahodárný vliv nejen na dolní končetiny, ale také na srdce a celé tělo. Proto zkusme pětkrát týdně vyrazit na třicetiminutovou vycházku a dopřejme tak našemu tělu to, na co je od přírody stavěné: fyzickou aktivitu a především na obyčejnou chůzi.


NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.