Kytky jsou k jídlu, připomíná první česká profesionální květožroutka

22. březen 2018

Jsem květožroutka. To o sobě říká Jana Vlková, která už vydala tři knihy na toto téma. Ta poslední má název Kytky k jídlu v receptech i herbáři.

Jana Vlková měla vždy vřelý vztah k přírodě, pobyt ve volném prostoru jí dělá dobře. Vystudovala přírodní vědy a obor ekologie a také žurnalistiku. „Květožroutkou jsem už pět let a je to velké štěstí,“ dodává.

Kniha Kytky k jídlu v receptech i herbáři představuje 40 druhů jedlých květin a nabízí téměř sto receptů. „Jsou tam rostliny, které rostou ve volné přírodě, i rostliny, které se pěstují v zahradách,“ popisuje.

Při vymýšlení receptů se podle svých slov nechává inspirovat a unášet nabídkou přírody. „Proto je pro mě hrozně těžké uvařit jedno jídlo dvakrát. Já to prostě nějak cítím, jak se k sobě budou ty věci hodit a tak z 85 až 90 procent to skutečně funguje,“ vysvětluje.

První kniha Jany Vlkové Květinová kuchařka měla úspěch, teď autorka věří, že zaujme i druhý díl. „Ty knihy jsou takové sestry a druhá bez první moc nefunguje, protože jsou tam odkazy,“ doplňuje.

Kromě vymýšlení, zkoušení a psaní receptů založila Jana Vlková zahradu a buduje výukové centrum jedlých květů. „Fotografujeme průběh prací, tak doufám, že z toho vznikne takový pěkný sběrný dokument, který bychom mohli vydat,“ uzavírá.

Kniha Kytky k jídlu v receptech i herbáři Jany Vlkové

Kopretinková česnečka

Suroviny:
3 střední brambory
1 litr dobrého hovězího vývaru
sůl
hrst česneku medvědího
květy česneku medvědího na ozdobení

Na smažená poupata:
60 gramů polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
1 vejce
8 lžic mléka
30 výhonků kopretiny bílé
rostlinný olej na smažení

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve vývaru doměkka. Potom směs rozmixujte, a pokud se vám zdá příliš hustá, zřeďte ji vroucí vodou. Ochutnejte a podle potřeby osolte.

Medvědí česnek nasekejte nadrobno (nemixovat, nedrtit, prostě nasekat!) a vhoďte do polévky – udržujte ji teplou, ale nevařte.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a mléko, osolte a vyšlehejte hladké těstíčko. Kopretinové výhonky prohlédněte, zda na nich nejsou mšice nebo jiný hmyz, ale neomývejte. Obalujte je v těstíčku a zprudka smažte v horkém oleji.

Okamžitě podávejte – zvlášť polévku, ozdobenou květy medvědího česneku, a zvlášť kopretinky, aby si mohl každý strávník vkládat do polévky podle svého tempa. Smažené květy v polévce rychle ztrácejí křupavost.

Spustit audio