Lom Živec, kde se dříve těžily drahokamy, má nalákat turisty do Píseckých hor

Hasiči odčerpávali nepřetržitě 56 hodin vodu z lomu v Píseckých horách. Na jeho odkrytých stěnách našli geologové půlmetrové krystaly turmalínu a také minerál, který se vyskytuje pouze v této lokalitě. Lom zatím není veřejnosti přístupný, to se ale změní už v říjnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní jámy kaolínového lomu je dnes skvělým místem ke koupání

Hlavní jámy kaolínového lomu je dnes skvělým místem ke koupání | Foto: Miroslav Kobza

Voda se z bývalého lomu Živec odčerpala po téměř 50 letech. Snížit hladinu o 12 metrů nebyl podle velitele sboru dobrovolných hasičů Lukáše Nebese jednoduchý úkol.

„Zásah byl komplikovaný v tom, že trval tři dny v kuse. Je to lom uprostřed lesa, takže tam byly napadané stromy, listí. Používali jsme jednak plovoucí čerpadla, pak přenosné požární stříkačky, a když jsme se dostali o nějakých osm metrů níž, tak jsme nasadili ponorná čerpadla,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hasiči odčerpali vodu z bývalého lomu Živec v Píseckých horách. Brzy tam vznikne odpočinkové místo

Geologové mezitím hledali nerostné poklady. „Zůstaly tam, což nás tedy potěšilo, zachované právě ty mineralogicky nejzajímavější partie, které byly bohaté různými dalšími minerály, které ten živec znečišťovaly. Především je tam hodně vysoké zastoupení turmalínů, tvoří tam obrovské krystaly. Můžeme říci, že to jsou jedny z největších krystalů turmalínů vůbec v republice,“ upozorňuje Jaroslav Cícha z Prácheňského muzea v Písku.

„Jsou tam mohutné polohy růženínů, což je odrůda křemene. A co nás překvapilo, ve velkém množství se tam vyskytuje takzvaný minerál písekit. Jsou to taková vějířovitá zrna, která zde v roce 1924 popsal mineralog August Krejčí, právě tady z těch píseckých pegmatitových lomů, jako první výskyt tohoto minerálu na světě a vlastně jeho jediný světový výskyt,“ dodává.

Lom, kde se těžil živec, ještě není v současné době přístupný pro veřejnost. To se ale v budoucnu změní. Město začalo lom obnovovat právě proto, aby z něj udělalo další odpočinkové místo v Píseckých horách.

„Budou zde vybudovány nové cesty tak, aby byla tato oblast přístupná i bezbariérově. Dále tam bude vybudována terasa, v rámci altánu pro cyklisty bude ohniště. Je to součástí projektu Srdce Píseckých hor, kdy chceme turisty nasměrovat z centra města a také od řeky do další krásné části v okolí města Písku, což Písecké hory bezesporu jsou,“ potvrzuje mluvčí radnice Roman Ondřich.


Zvětšit mapu

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme