Makové dobroty sladké, slané, de luxe i v retro stylu. 71 receptů nabízí Maková kuchařka
Máku rozhodně nikdy nebudete mít plné zuby! Tuto větu má na obálce Maková kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Euromedia. Autorky Mária Abráhomová a Gabriela Čechovičová v ní nejen vyprávějí nejen příběh máku, ale také nabízejí k vyzkoušení 71 receptů.
Připomínají, že mák je možné vyzkoušet v slaných i sladkých koláčích, panna cottách, tartaletkách, dortu Pavlova s makovou šlehačkou a dalších lahodných kreacích.
Mák je naše tradiční zemědělská plodina a stále oblíbená součást mnoha jídel. Je i zdraví prospěšný. Z minerálních látek je v něm nejvýznamněji zastoupen vápník, kterého mák obsahuje ze všech potravin nejvíc. Výzkumy dokládají, že využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů je mnohem vyšší než z mléka mléčných výrobků.
Kynuté makové lívanečky s horkými malinami
Na těsto:
500 mililitrů mléka
20 gramů droždí
špetka soli
50 gramů moučkového cukru
200 gramů polohrubé mouky
200 gramů hladké mouky
2 vejce
70 gramů mletého modrého máku
tuk na smažení (slunečnicový nebo kokosový olej)
Na horké maliny:
250 gramů malin (čerstvých nebo mražených)
50 gramů krystalového cukru
250 mililitrů vody
Nejdřív připravte kvásek ze 150 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, špetky soli a 10 g moučkového cukru. Vzešlý kvásek přilijte do mísy s prosetou moukou, přidejte zbývající mléko a žloutky a směs vymíchejte do hladka. Přidejte mletý mák, zbylý moučkový cukr a dotuha vyšlehaný sníh z bílků.
V pánvi zahřejte trochu oleje, postupně do ní vlévejte po troškách těsto a smažte z obou stran malé kulaté lívanečky, které by měly být o něco silnější než palačinky.
Horké maliny připravíte z čerstvých či mražených malin velmi rychle. Přidejte je do kastrolku s vodou a rozpuštěným cukrem. Krátce je povařte a velmi něžně zamíchejte, aby maliny neztratily tvar. Lívanečky jimi polijte.
Cuketová bleskovka s mákem
Suroviny:
400 gramů cukety
4 vejce
240 gramů moučkového cukru
130 mililitrů oleje
370 gramů polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
30 gramů bílé čokolády
70 gramů celého modrého máku
pomerančový džem
150 gramů rozpuštěné tmavé čokolády na polevu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Cuketu oloupejte, pak ji nastrouhejte na silnější nudličky. Žloutky utřete s cukrem, vařečkou vmíchejte olej, mouku s kypřícím práškem, nastrouhanou bílou čokoládu, cuketu a mák. Jakmile je těsto dobře vymíchané, zlehka přidejte tuhý sníh z bílků.
Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Naplňte těstem a povrch uhlaďte. V troubě vyhřáté na 180°C pečte asi 30 minut.
Vychladlý koláč potřete džemem a polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou. Nechte ztuhnout a pak koláč nakrájejte.
Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.