Makové dobroty sladké, slané, de luxe i v retro stylu. 71 receptů nabízí Maková kuchařka

9. srpen 2017

Máku rozhodně nikdy nebudete mít plné zuby! Tuto větu má na obálce Maková kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Euromedia. Autorky Mária Abráhomová a Gabriela Čechovičová v ní nejen vyprávějí nejen příběh máku, ale také nabízejí k vyzkoušení 71 receptů.

Připomínají, že mák je možné vyzkoušet v slaných i sladkých koláčích, panna cottách, tartaletkách, dortu Pavlova s makovou šlehačkou a dalších lahodných kreacích.

Mák je naše tradiční zemědělská plodina a stále oblíbená součást mnoha jídel. Je i zdraví prospěšný. Z minerálních látek je v něm nejvýznamněji zastoupen vápník, kterého mák obsahuje ze všech potravin nejvíc. Výzkumy dokládají, že využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů je mnohem vyšší než z mléka mléčných výrobků.

Kynuté makové lívanečky s horkými malinami

Na těsto:
500 mililitrů mléka
20 gramů droždí
špetka soli
50 gramů moučkového cukru
200 gramů polohrubé mouky
200 gramů hladké mouky
2 vejce
70 gramů mletého modrého máku
tuk na smažení (slunečnicový nebo kokosový olej)

Na horké maliny:
250 gramů malin (čerstvých nebo mražených)
50 gramů krystalového cukru
250 mililitrů vody

Nejdřív připravte kvásek ze 150 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, špetky soli a 10 g moučkového cukru. Vzešlý kvásek přilijte do mísy s prosetou moukou, přidejte zbývající mléko a žloutky a směs vymíchejte do hladka. Přidejte mletý mák, zbylý moučkový cukr a dotuha vyšlehaný sníh z bílků.

V pánvi zahřejte trochu oleje, postupně do ní vlévejte po troškách těsto a smažte z obou stran malé kulaté lívanečky, které by měly být o něco silnější než palačinky.

Horké maliny připravíte z čerstvých či mražených malin velmi rychle. Přidejte je do kastrolku s vodou a rozpuštěným cukrem. Krátce je povařte a velmi něžně zamíchejte, aby maliny neztratily tvar. Lívanečky jimi polijte.


Cuketová bleskovka s mákem

Suroviny:
400 gramů cukety
4 vejce
240 gramů moučkového cukru
130 mililitrů oleje
370 gramů polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
30 gramů bílé čokolády
70 gramů celého modrého máku
pomerančový džem
150 gramů rozpuštěné tmavé čokolády na polevu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Maková kuchařka

Cuketu oloupejte, pak ji nastrouhejte na silnější nudličky. Žloutky utřete s cukrem, vařečkou vmíchejte olej, mouku s kypřícím práškem, nastrouhanou bílou čokoládu, cuketu a mák. Jakmile je těsto dobře vymíchané, zlehka přidejte tuhý sníh z bílků.

Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Naplňte těstem a povrch uhlaďte. V troubě vyhřáté na 180°C pečte asi 30 minut.

Vychladlý koláč potřete džemem a polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou. Nechte ztuhnout a pak koláč nakrájejte.

Maková kuchařka

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.