Máte studené ruce a nohy? Pomůže vám koření galgán

28. květen 2015

V létě saláty a místní ovoce, v zimě pečené maso. Vybírat si jídlo, které přirozeně a logicky patří k aktuálnímu ročnímu období a zemi, v níž žijeme, je velmi prospěšné pro naše tělo. Potvrzuje to výživová poradkyně z českobudějovické Kondice Pro Jindra Jeníková.

„Dříve bylo naše tělo nastaveno na přírodní biorytmy, ale to mizí, protože v zimě si můžeme zatopit a po soumraku rozsvítit. Tělo má tedy velmi málo možností, jak zjistit, jaké je roční období. Proto bychom měli vědomě volit stravu, která k danému období patří. Nastartujeme tak přirozené procesy v těle,“ vysvětluje Jindra Jeníková.

Výživová poradkyně Jindra Jeníková

Podle ní stačí o jídle prostě přemýšlet - nekonzumovat to, co se musí vozit tisíce kilometrů, ale raději sáhnout například po zelenině, která v domácí zemi právě dozrává.

Před létem Jindra Jeníková radí, jak nastartovat organismus. „V létě je nejzatíženější krevní oběh a cévní a lymfatický systém, takže bychom měli dělat vše pro to, abychom jim ulevili. Už ve středověku se na ochranu srdce doporučovalo konzumovat každý den koření galgán v množství na špičku nože,“ říká.

Galgán patří do čeledi zázvorovitých a jeho energie je podle Jindry Jeníkové neutrální, takže pomůže každému. „Lidem s nízkým tlakem tlak zvedá a lidem s vyšším tlakem ho naopak upravuje směrem dolů. Galgán není chuťově nijak výrazný, ale má prokazatelné léčebné účinky. Pokud vás například trápí studené ruce a nohy, zkuste si dát každý den na špičku nože galgánu a po měsíci budete koukat, co se stane,“ doplňuje.

Co se týče jídelníčku, pro letní období platí jasná zásada – odlehčovat. „Neměli bychom vůbec péct maso v troubě, ale jen lehce osmahnout. Už totiž nepotřebujeme, aby nám strava dodávala teplo, má jen lehce zasytit a dodat vláhu. V horku doporučuji jíst potraviny, které mají co nejvíce šťávy,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Do letního jídelníčku se proto nehodí velmi oblíbené grilování. „Za letních večerů bychom si měli dávat spíše zeleninové saláty, a ne grilované těžké maso. Je velmi problematické ho strávit a hodí se více do podzimního nebo zimního počasí. Kvůli oblibě grilování se objevuje čím dál víc lidí, kteří mají po létě rozhozené trávicí ústrojí nebo nějaké to kilo nahoře,“ zdůrazňuje Jindra Jeníková.

Grilování

Zároveň lidem doporučuje, aby ani na dovolené příliš neporušovali zásady rozumného stravování. Nabraných kilogramů se totiž budou na podzim těžko zbavovat.

Má proto i tip na zdravější variantu zmrzliny. „Rozmixuji dva polotučné tvarohy, jeden jogurt a nějakou marmeládu. Pak dám směs zamrazit. Tato tvarohová zmrzlina je u nás doma velmi oblíbená,“ prozrazuje.

Celý rozhovor s Jindrou Jeníkovou si poslechněte v záznamu pořadu Dámská jízda v odkazu výše.

Další díly Dámské jízdy najdete ZDE. Články k pořadu si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio