Mikrovlnka umí víc než ohřát jídlo. Můžete v ní dezinfikovat houbičky nebo vyrobit teplý obklad

8. únor 2018

Součástí pořadu Dámská jízda je rubrika Pomáhejme si, která přináší různé vychytávky pro domácnost. Tentokrát autorka Mirka Nezvalová našla tipy, jak využít mikrovlnou troubu trochu jinak.

Mikrovlnka se hodí na udržování houbiček a hadříků na nádobí, protože má dezinfekční účinek. Houbičky namočte, vyždímejte a dejte do mikrovlnné trouby. Rozhodující není síla ohřevu, ale délka ozáření, proto je tam nechte alespoň pět minut. Mikroorganismy pak rozhodně nepřežijí.

V mikrovlnné troubě můžete vyrobit skvělý teplý obklad na bolavé klouby nebo prohřátí dutin při rýmě. Například do staré ponožky nasypte hrubou kuchyňskou sůl, zavažte a vložte do trouby zapnuté na střední výkon. Stačí ohřívat dvacet vteřin.

Zapomněli jste přes noc namočit fazole? Dejte je do plastové nádoby s víčkem, která se hodí do mikrovlnné trouby, zalijte vodou, vařte na plný výkon dvě minuty a pak nechte zavřené hodinu dojít. Nakonec slijte vodu, vyměňte ji za čistou a vařte běžným způsobem.

Místo spařování rajčat je můžete vložit asi na třicet vteřin do mikrovlnky, půjdou pak snáz loupat.

Pokud máte doma zásobu koření, které ztrácí svoji vůni, nasypte ho do mističky a dejte na pár sekund do mikrovlnné trouby. Skvěle se rozvoní.

Potřebujete rychle vylisovat květiny? Použijte dvě dřevěné destičky, vložte mezi ně savý papír a do něj dejte květiny. Přetáhněte gumičkou a dejte do mikrovlnky zhruba na 600 W na dvě minuty. Vyndejte a nechte vystydnout.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio