Müsli si připravujte raději sami. Domácí je jednoduché, levnější a zdravější

14. květen 2016

Müsli směs je ideální součást jídelníčku pro všechny, kdo se chtějí stravovat kvalitně a zdravě. Nedoporučujeme ale kupovat drahé müsli v obchodech, které je navíc mnohdy plné cukru a ne tak zdravé, jak si lidé myslí.

Připravte si müsli doma, můžete si do něj dát jen to, co vám opravdu chutná, a máte jistotu, že ve směsi nebude nic nezdravého. Domácí müsli navíc většinou vyjde levněji než zboží z obchodu.

Stačí několik základních ingrediencí. Základem müsli jsou celé ovesné vločky, dále si připravte podle vlastní chuti sušené ovoce, ořechy a semínka. Směs můžete zpestřit například kustovnicí čínskou neboli goji, která je velmi silným antioxidantem.

Každá ze základních složek müsli má své opodstatnění. Vločky jsou velmi dobrým zdrojem polysacharidů, které dodají energii na dlouhou dobu. Z ovoce získáte jednoduché cukry pro rychlé nastartování organismu. Zdroje kvalitních prospěšných tuků zastupují dýňová, slunečnicová či jiná semínka a libovolné ořechy.

Semínka doporučujeme nejprve opražit nasucho na pánvi na mírném plameni, získají tak více oříškovou chuť. Všechny ingredience pak smíchejte a máte ideální snídaňovou směs. Můžete si rozdělit jednotlivé porce do uzavíratelných nádob a ráno k nim pak přidat jogurt, případně i čerstvé ovoce.

Při delším cvičení už s vodou nevystačíte, sáhněte po iontovém nápoji

Velice důležitou roli hrají při fyzické aktivitě tekutiny. Jejich průběžné doplňování je zásadní pro regulaci tělesné teploty i udržování vnitřního prostředí. Dostatečný příjem tekutin také zvyšuje výkon a schopnost regenerace.

Pokud vaše cvičení trvá méně než hodinu a je maximálně střední intenzity, stačí, když budete popíjet obyčejnou vodu. Pokud však aktivita trvá déle, je potřeba sáhnout po iontovém hypotonickém nápoji, který pomůže doplnit potřebné minerální látky a vitaminy.

Na popíjení hypotonických nápojů během dlouhotrvající pohybové aktivity nezapomínejte především v letních měsících, kdy teploty dosahují vysokých hodnot a při cvičení tak ztrácíte mnohem více tekutin než v zimě.


Po vytrvalostním tréninku je třeba zrychlit

Účastníci Návodu na půlmaraton, kteří se s Českých rozhlasem České Budějovice připravují na náročný závod, mají za sebou měsíc a půl vytrvalostního tréninku. Nyní je potřeba přejít k intenzivnějším a kratším tréninkům.

Přestože cílem mnohých je zaběhnout s vodičem určitý čas, důležitá je i rychlost, která pomůže paradoxně k ustálení výkonu. V následujícím týdnu tedy čekají běžce dva dny vytrvalostního rozběhu a následně dva dny, ve kterých se postupně prokoušou k intenzivnímu tréninku.

V těchto „rychlých“ dnech se trénuje kratší dobu, ale aktivita je mnohem namáhavější. Během týdne tak běžce čekají pouze čtyři tréninkové dny, po zbylé dny je v plánu aktivní odpočinek a jeden den naprostého volna.

Ve dnech intervalového tréninku je kladen důraz na pokles srdeční frekvence v meziintervalových dobách. Čím rychleji srdeční tep klesá, tím lépe je tělo připravené na zátěž. Je ale velmi obtížné sestavit takovýto plán obecně, proto doporučujeme navštívit odborníka, například v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity.


Co si zapsali účastníci Návodu na půlmaraton po dalším tréninkovém týdnu

Alena
Každý den se něco děje, když neběhám, tak plavu, chodím nebo cvičím power jogu. Říkám si, že až bude po všem, budou mi tyto pravidelné sportovní aktivity chybět. Člověk má ze sebe velmi dobrý pocit a cítí se skvěle. Akorát v sobotu jsem měla k obědu po měsíci bůček se špenátem a bramborový knedlík, tak jsem měla trochu výčitky svědomí :-)

Návod na půlmaraton, Dana, běh, protažení

Daniela
Ani počasí mě neodradí, jenom hledání času na běhání je těžká logistika. Ale když se chce, jde všechno. Mám velikou radost, kolik lidí se postupně dává do pohybu, nebo přemýšlí, jak začít. A to díky vaší krásné akci – Návod na půlmaraton.

Petr se svou rodinou, která jej při tréninku podporuje

Lucie
Běžet v tepové frekvenci 170 znamená, přeloženo do mého laického jazyka, hnát se na plný pecky, co to jde. A každá minuta v tomhle trysku je opravdu hodně dlouhá! Naopak minutové vyklusání ufrnkne jako nic. Relativita času ověřena v praxi….

Zbyněk
Když jsem přijel z práce, navrhl jsem dceři, že bychom si mohli zaběhnout a mamku jsme vzali s sebou na kole. Ta se totiž u příležitosti našeho půlmaratonu i s dcerami přihlásila na rodinný tříkilometrový běh a je nejvyšší čas se začít hýbat. Běželi jsme asi čtyři kilometry, tam dcera začala protestovat a vyměnila se s mamkou, takže cestou zpět se má drahá choť začala učit běhat.

Petr
Tento týden mi vůbec nechutnal, tělo chvilkami stávkovalo a nechtělo se podvolit k pořádným výkonům. Ale jsem v přírodě, kde všechno kvete a ptáci do toho řvou, a potkávám více a více běžců a alespoň to rychle utíká. Ale velký problém Prachatic je, že všude je to do kopce a z kopce, a proto více náročné.

NÁVOD NA PŮLMARATON – první reality show Českého rozhlasu České Budějovice. Účastníky sleduje Mária Pfeiferová, odborně vedou trenér Lukáš Martinek a výživový poradce David Kimmer. Všechny díly najdete zde.


Sedm dobrovolníků se připravuje na Budějovický půlmaraton, který se běží v sobotu 4. června 2016. Organizuje Runczech.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související